Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область готова стати пілотним майданчиком для створення мережі центрів підтримки підприємництва

22 лютого 2019 - 15:29

Запорізьку область  відвідали представники Мінекономрозвитку та Офісу розвитку малого та середнього підприємництва. Одним із пріоритетних завдань Офісу є створення мережі центрів підтримки підприємництва по всій території України.

Наразі Офіс проводить ознайомлення з діючою інфраструктурою підтримки підприємництва та ЦНАПами областей з метою визначення їх готовності до участі у пілотному проекті зі створення мережі центрів підтримки підприємництва, що запроваджується у рамках стратегії розвитку малого і середнього підприємництва в Україні на період до 2020 року.

За словами представників Офісу, реалізацію пілотного проекту планується розпочати саме на базі ЦНАПів, оскільки в сільській місцевості це майже єдиний майданчик для взаємодії бізнесу та влади.

У містах та районах області натепер функціонують 36 ЦНАПів, у тому числі сім  в ОТГ. Громади активно залучають міжнародну технічну допомогу для втілення проектів з розбудови мережі ЦНАП. Так, у 2018 році відкрито сучасні приміщення вже діючих ЦНАПів у м. Токмаку, Веселівській та Берестівській ОТГ.

Крім цього, влада активно підтримує розвиток інфраструктури для бізнесу. З 2015 року за сприяння обласної влади відкрито п’ять  бізнес-інкубаторів на базі вищих навчальних закладів області. Проектом обласної програми підтримки бізнесу на 2019-2020 роки передбачено, серед іншого, подальший розвиток об’єктів інфраструктури для бізнесу, у тому числі в об’єднаних територіальних громадах.

– Запорізька область повністю підтримує ініціативу Мінекономрозвитку та готова стати пілотним майданчиком у створенні мережі центрів підтримки підприємництва, – зазначила директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Оксана Матвіїшина.

У рамках робочої програми експерти провели зустрічі з представниками влади Запоріжжя та Мелітополя, а також Веселівської ОТГ, ознайомилися з роботою ЦНАПів та відвідали діючі об’єкти інфраструктури розвитку підприємництва, зокрема Центр підтримки бізнесу, що функціонує при Запорізькій торгово-промисловій палаті, Державну організацію «Регіональний фонд підтримки підприємництва в Запорізькій області», «Бізнес-інкубатор Запорізького національного технічного університету».

Довідково: Офіс розвитку малого та середнього підприємництва працює як консультативно-дорадчий орган при Мінекономрозвитку, а згодом має стати державним органом, який надає підтримку підприємцям.

Фінансову підтримку Офісу здійснює Європейський Союз у рамках проекту FORBIZ та Ініціативи EU4Business.

Завданням Офісу є розробка програм підтримки малого та середнього бізнесу, зокрема, полегшення доступу до фінансування та розвиток інфраструктури підтримки МСП у регіонах.

Результатом роботи Офісу у 2018-2019 році має стати реалізація низки пілотних проектів: запуск мережі центрів підтримки підприємництва; запровадження механізму часткового гарантування кредитів; створення Державного інформаційного порталу для малого і середнього бізнесу; створення інформаційного довідника для підприємців-початківців; створення програми навчальної та фінансової підтримки стартапів тощо. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області