Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Через нові аварії для відновлення колектора в Бердянську знадобилися додаткові кошти

1 березня 2019 - 11:02

Після обстеження зруйнованого колектора у Бердянську та через подальше руйнування трубопроводу виникла необхідність у додаткових коштах для запобігання виникненню надзвичайної ситуації та відновлення каналізаційної системи всього міста. Про це йшла мова під час позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У засіданні взяли участь заступники голови облдержадміністрації Віктор Скобліков та Андрій Антонов, директор Департаменту цивільного захисту населення облдержадміністрації Володимир Шлея, керівництво Бердянської міської ради.

Врегулювання ситуації з ліквідації аварії каналізаційного колектора у м. Бердянськ знаходиться на контролі облдержадміністрації з самого початку. Ця аварія отримала класифікацію регіонального рівня. І хоча після першої аварії водопостачання у Бердянську було частково відновлено, вже потім  відбулися повторні обвали. До подолання наслідків аварії приєдналися чимало фахівців, адже відновлення роботи каналізаційного колектора набуває більшої актуальності напередодні весняно-літнього періоду.  Заступник Бердянського міського голови Григорій Горячов нагадав, що в ніч з 27 на 28 січня 2019 року навпроти Святомиколаївського храму сталася аварія на самопливному каналізаційному колекторі з обвалом верхнього склепіння трубопроводу. Цей об’єкт є головним міським каналізаційним колектором, який транспортує до 80% стоків усього міста. Внаслідок цих подій була порушена робота всієї каналізаційної системи м. Бердянськ.

Колектор виконаний із залізобетонних труб і введений в експлуатацію ще у 2002 році. За попередніми даними встановлено, що аварія сталася внаслідок газової корозії його верхнього склепіння  (загалом з 27 січня відбулося обрушення колектора на дев’яти ділянках).

КП «Бердянськводоканал» виконало монтаж тимчасового вузла перекачки стоків по напірному трубопроводу Д =325 мм довжиною орієнтовно 1000 м. На ліквідацію аварії вже витрачено 1 млн. 345 тис. грн. Проте для подальших робіт власних коштів у підприємства немає.

Також було проведено зовнішній огляд самопливного колектора по Мелітопольському шосе та напірного трубопроводу від камер гасіння КНС-8  по вул. Промислова до очисних споруд каналізації. Обстеження підтвердило, що ці об’єкти  знаходяться в аварійному стані та в будь-який момент на них може статися чергова аварія. Вартість аварійно-відновлювальних робіт на цій ділянці напірного трубопроводу становить близько 55 млн. грн.

Загальна потреба у коштах на відновлення каналізаційних колекторів у місті складає орієнтовно 136 млн. грн. На першочергові заходи на виконання аварійно-відновлювальних робіт  необхідно приблизно 92 млн. грн.

На виконання аварійно-відновлюваних робіт на каналізаційному колекторі по Мелітопольському шосе з резервного фонду міста виділено кошти у сумі 1,5 млн. грн. та через міську програму «Питна вода на 2019 рік» - 300 тис. грн.

За підсумками обговорення питання члени регіональної комісії  прийняли рішення погодитися з виділенням 1 млн. грн. на першочергові заходи щодо запобігання виникненню надзвичайної ситуації, яка пов'язана з руйнуванням самопливного колектора по Мелітопольському шосе у м. Бердянськ.

Загалом на виконання першочергових заходів з ліквідації аварійної ситуації на каналізаційному колекторі необхідно ще додатково орієнтовно   90 млн. грн.

У зв’язку з цим прийнято рішення про клопотання перед центральними органами виконавчої влади щодо виділення коштів з резервного фонду державного бюджету в обсязі 89,8 млн. грн. на виконання невідкладних робіт із запобігання виникненню надзвичайної ситуації регіонального рівня на території м. Бердянськ, яка пов'язана з руйнуванням самопливного колектора по Мелітопольському шосе та аварійним станом напірного трубопроводу. Наразі виконавчий комітет Бердянської міської ради готує необхідні документи для отримання коштів з резервного фонду державного бюджету. Ситуація залишається на контролі облдержадміністрації та відповідних підрозділів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також