Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Через нові аварії для відновлення колектора в Бердянську знадобилися додаткові кошти

1 березня 2019 - 11:02

Після обстеження зруйнованого колектора у Бердянську та через подальше руйнування трубопроводу виникла необхідність у додаткових коштах для запобігання виникненню надзвичайної ситуації та відновлення каналізаційної системи всього міста. Про це йшла мова під час позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У засіданні взяли участь заступники голови облдержадміністрації Віктор Скобліков та Андрій Антонов, директор Департаменту цивільного захисту населення облдержадміністрації Володимир Шлея, керівництво Бердянської міської ради.

Врегулювання ситуації з ліквідації аварії каналізаційного колектора у м. Бердянськ знаходиться на контролі облдержадміністрації з самого початку. Ця аварія отримала класифікацію регіонального рівня. І хоча після першої аварії водопостачання у Бердянську було частково відновлено, вже потім  відбулися повторні обвали. До подолання наслідків аварії приєдналися чимало фахівців, адже відновлення роботи каналізаційного колектора набуває більшої актуальності напередодні весняно-літнього періоду.  Заступник Бердянського міського голови Григорій Горячов нагадав, що в ніч з 27 на 28 січня 2019 року навпроти Святомиколаївського храму сталася аварія на самопливному каналізаційному колекторі з обвалом верхнього склепіння трубопроводу. Цей об’єкт є головним міським каналізаційним колектором, який транспортує до 80% стоків усього міста. Внаслідок цих подій була порушена робота всієї каналізаційної системи м. Бердянськ.

Колектор виконаний із залізобетонних труб і введений в експлуатацію ще у 2002 році. За попередніми даними встановлено, що аварія сталася внаслідок газової корозії його верхнього склепіння  (загалом з 27 січня відбулося обрушення колектора на дев’яти ділянках).

КП «Бердянськводоканал» виконало монтаж тимчасового вузла перекачки стоків по напірному трубопроводу Д =325 мм довжиною орієнтовно 1000 м. На ліквідацію аварії вже витрачено 1 млн. 345 тис. грн. Проте для подальших робіт власних коштів у підприємства немає.

Також було проведено зовнішній огляд самопливного колектора по Мелітопольському шосе та напірного трубопроводу від камер гасіння КНС-8  по вул. Промислова до очисних споруд каналізації. Обстеження підтвердило, що ці об’єкти  знаходяться в аварійному стані та в будь-який момент на них може статися чергова аварія. Вартість аварійно-відновлювальних робіт на цій ділянці напірного трубопроводу становить близько 55 млн. грн.

Загальна потреба у коштах на відновлення каналізаційних колекторів у місті складає орієнтовно 136 млн. грн. На першочергові заходи на виконання аварійно-відновлювальних робіт  необхідно приблизно 92 млн. грн.

На виконання аварійно-відновлюваних робіт на каналізаційному колекторі по Мелітопольському шосе з резервного фонду міста виділено кошти у сумі 1,5 млн. грн. та через міську програму «Питна вода на 2019 рік» - 300 тис. грн.

За підсумками обговорення питання члени регіональної комісії  прийняли рішення погодитися з виділенням 1 млн. грн. на першочергові заходи щодо запобігання виникненню надзвичайної ситуації, яка пов'язана з руйнуванням самопливного колектора по Мелітопольському шосе у м. Бердянськ.

Загалом на виконання першочергових заходів з ліквідації аварійної ситуації на каналізаційному колекторі необхідно ще додатково орієнтовно   90 млн. грн.

У зв’язку з цим прийнято рішення про клопотання перед центральними органами виконавчої влади щодо виділення коштів з резервного фонду державного бюджету в обсязі 89,8 млн. грн. на виконання невідкладних робіт із запобігання виникненню надзвичайної ситуації регіонального рівня на території м. Бердянськ, яка пов'язана з руйнуванням самопливного колектора по Мелітопольському шосе та аварійним станом напірного трубопроводу. Наразі виконавчий комітет Бердянської міської ради готує необхідні документи для отримання коштів з резервного фонду державного бюджету. Ситуація залишається на контролі облдержадміністрації та відповідних підрозділів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області