Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Оновлена Програма збереження культурної спадщини дозволить включити нові об’єкти до туристичних маршрутів

1 березня 2019 - 14:16

Під головуванням директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислава Мороко відбулося засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини. У заході взяли участь представники структурних підрозділів облдержадміністрації, Вільнянської райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, комунальних закладів, громадських організацій, на які покладені функції з охорони нерухомої культурної спадщини регіону.

Владислав Мороко поінформував членів Консультативної ради про розроблений Департаментом проект Програми збереження та використання об’єктів культурної спадщини Запорізької області на 2019-2023 роки. Так, до Програми включено заходи з дослідження, інвентаризації, паспортизації та популяризації пам’яток археології, історії, монументального мистецтва, визначення меж пам’яток та їх зон охорони. Реалізація заходів Програми дозволить зберегти багату історико-культурну спадщину Запорізького краю та включити нові об’єкти до регіональних та міжнародних туристичних маршрутів.

Про результати проведеної інвентаризації та паспортизації об’єктів археологічної спадщини, розташованих в охоронній зоні Національного історико-археологічного заповідника «Кам’яна Могила», доповіли генеральний директор заповідника Ярослав Михайлов та директор Мелітопольського районного центру охорони культурної спадщини і туризму Юлія Панасенко.

Директор Запорізького обласного центру охорони культурної спадщини Артур Середін та начальник відділу культури і туризму Вільнянської райдержадміністрації Олена Лук’янчук поінформували присутніх про підсумки проведеної інвентаризації та паспортизації об’єктів археології, розташованих на території Антонівської, Московської сільрад та Петромихайлівської ОТГ Вільнянського району.

Рішенням Консультативної ради визначено об’єкти, запропоновані до занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини за видом археологія та категорією місцевого значення.

Крім цього, на засіданні Консультативної ради розглянуто актуальні питання обліку пам’яток археології Національного заповідника «Хортиця». Департамент культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, який визначено органом охорони культурної спадщини в області в частині пам’яток археології, історії та монументального мистецтва, й надалі здійснюватиме передбачені чинним законодавством України заходи з охорони, захисту, збереження та популяризації нерухомої культурної спадщини Запорізького краю.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області