Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізький академічний театр ім. Магара відзначає 90 років

6 березня 2019 - 13:01

Запорізькому академічному обласному українському музично-драматичному театру імені В. Магара виповнилося 90 років. На честь ювілею  в театрі  облаштували для відвідувачів фотозони, присвячені дню народження колективу, також відбулася прем’єра святкового театралізованого концерту «Viva Flamenco».

Драматургія концерту «Viva Flamenco» заснована на контрастному порівнянні пристрасної любовної драми з яскравими святковими сценами народного життя. Історії кохання Дульсинеї та Дон Кіхота, Діани та Теодоро, інших відомих романтичних пар не залишили байдужими жодного  глядача. У створенні ювілейного дійства взяли участь заслужена артистка України Тетяна Астаф’єва (головний балетмейстер), Тамара Боброва (балетмейстер), заслужена артистка України Світлана Ващенко (концертмейстер з вокалу), Наталія Мацук (художник-постановник), В’ячеслав Тодика (музичне оформлення) артисти та працівники театру.

Історія сучасного театру імені В. Магара почалася 5 березня 1929 року, коли за ініціативи культвідділу Київської обласної ради профспілок розпочав свою діяльність «прабатько» театру ім. В.Г. Магара – театр малих форм (ТЕМАФ). Перший рік він працював у режимі «агітки» – найзлободенніші теми суспільства порушувались у мініатюрах та одноактівках. Упродовж років становлення театр очолювали Юхим Лішанський, Микола Хороманський, Федір Гамалій. Кожен із цих майстрів доклав чимало зусиль для розвитку театру, але найбільший і найвагоміший внесок здійснив, безперечно, Володимир Герасимович Магар – незмінний керівник з 1936 по 1965 рік. Він організував потужний колектив митців і став основоположником героїко-романтичного напрямку, який і сьогодні залишається провідним у театрі.

У репертуарній афіші театру зараз 44 вистави та театралізовані концерти, які яскраво визначають насичену різножанрову театральну палітру. За минулий рік у театрі побували 86,4 тисячі глядачів, на сцені театру відбувся прокат 422 вистав та концертів,  представлення п'яти прем'єрних вистав та двох театралізованих концертів.

Театр бере участь у численних культурних проектах. На базі театру було організовано проведення всеукраїнського фестивалю витончених мистецтв «Амплуа», у квітні 2017 року відбулися міжнародні театральні фестивалі «Французька весна» та українсько-німецький театральний фестиваль «Місце зустрічі — Запоріжжя», які стали початком активного творчого діалогу між сучасними європейськими театрами. Вистава «Гетьман Мазепа» взяла участь і стала найкращою серед 21 обласних театрів у Всеукраїнському щорічному фестивалі-конкурсі «ART – UKRAINE-2017».  У червні 2018 року колектив театру взяв участь у Міжнародному фестивалі «AndriyivskyFest».

 За традицією на сцені театру відбулися святкові концерти, присвячені Дню незалежності України, Дню Збройних Сил України, Дню Соборності України, Дню Конституції України, до Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні проведено обласний телемарафон «Пам'ять». З нагоди відзначення Дня Гідності та Свободи  театр підготував тематичний концерт «Слава Україні» для учнів  та студентів. Протягом року театром було організовано проведення концертів у Запорізькому військовому шпиталі для військовослужбовців. Спільно з обласним центром патріотичного виховання молоді проведено обласний конкурс «Спадщина». На майдані Героїв у виконанні акторів театру прозвучала літературна композиція «Читаємо поезію майдану», присвячена пам'яті Героям Небесної Сотні. В грудні в театрі відбулись урочистості з нагоди 150-річчя Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка.

За рік на виставах та мистецьких заходах театру побували майже 2 тисячі військовослужбовців. Представники колективу, актори театру стали учасниками багатьох обласних урочистих заходів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів