Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сучасний розвиток бджільництва будується на доробках місцевих фермерів

20 березня 2019 - 12:20

Експерти та фахівці галузі бджільництва разом з аграріями області обговорили стан та перспективи розвитку цього виду сільськогосподарського підприємництва. У заході взяли участь заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Людмила Щербина, голова Запорізької обласної спілки пасічників Дмитро Теплов, директор НААН «Інститут тваринництва» Євген Руденко.

За даними Департаменту АПР, на підтримку та розвиток агропромислового комплексу в поточному році в державному бюджеті передбачено біля 6,0 млрд. гривень. Бюджетні кошти спрямовуються на державну підтримку у шести напрямках, одним з яких є часткова компенсація відсоткової ставки за банківськими кредитами, залученими для покриття витрат, пов’язаних із провадженням виробничої діяльності , у тому числі галузі бджільництва.

- У 2018 році суб’єкти господарювання області, що здійснюють виробничу діяльність у галузі бджільництва, не скористалися цією державною підтримкою. Наразі в області діє Програма «Сільське подвір’я», яка надає цільову фінансову підтримку конкретному сільському жителю для розв’язання  ним своїх проблем, зокрема на купівлю бджолосімей. За останні три роки в Запорізькій області скористалися фінансовою підтримкою четверо селян на загальну суму 200 тис. гривень. За даними статистики, в усіх категоріях господарств області у минулому році налічувалося 112,6 тис. бджолосімей, у тому числі в господарствах населення - 111,8 тис. Щорічно виробляється біля 4,0 тис. тонн меду, з яких більше 1,0 тис. тонн експортується, - повідомила Людмила Щербина.

Для забезпечення гарантій дотримання прав та захисту інтересів фізичних і юридичних осіб, які займаються бджільництвом, та підвищенням ефективності ведення сільського господарства шляхом залучення їх до запилення медоносних рослин сільськогосподарського призначення представники Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації постійно проводять роботу з пасічниками та агровиробниками. Так, у жовтні минулого року на базі Таврійського  державного агротехнологічного університету відбулася виставка-конференція «Сучасне бджільництво». У заході взяли участь понад 300 бджолярів із різних, переважно південних регіонів України.

Упродовж засідання «круглого столу» учасники обговорили тонкощі організації пасіки та системи самоконтролю, питання реєстрації пасік. Актуальною для пасічників стала тема отруєння бджіл, а також заходи для попередження отруєння бджіл, дії пасічника в разі отруєння.

Учасники круглого столу розглянули пропозицію щодо створення в області постійної координаційно-операційної групи для розгляду справ щодо отруєння бджіл, до якої мають увійти представники облдержадміністрації, ГУ Держпродспоживслужби та бджолярі з різних районів. Відповідна заява буде передана на розгляд обласної та центральної влади.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни

Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги: Запорізька область обрала свій талісман

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодила підпільний кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС

Протидія домашньому насильству: мобільний застосунок для жінок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

458 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 753-го дня війни

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко з робочим візитом відвідав Запорізьку область

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

415 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби.