Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Представники влади та громадськості приступають до масштабної роботи над новою Стратегією розвитку області

27 березня 2019 - 16:47

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулося перше засідання Керівного комітету з розробки проектів Стратегії регіонального розвитку Запорізької  області на період до 2027 року та Плану заходів з її реалізації. Першочергово було розглянуто та схвалено персональний склад Робочої групи та графік заходів з розробки цих  документів.

- Сьогодні ми розглядаємо питання, пов’язані з розробкою Стратегії розвитку Запорізької області до 2027 року. Це дуже важливий напрямок, який буде реалізовуватися паралельно з Планом перспективного розвитку Запорізької області та всієї України. Ми вже визначили головні цілі і завдання, поставлені Президентом України Петром Порошенком, у розрізі Плану перспективного розвитку до 2022 року. Нині говоритимемо про Стратегію до 2027 року. Адже маємо зрозуміти пріоритетні напрямки нашої роботи та механізми їх фінансування. Тут зібралося коло фахівців, від яких залежить реалізація цих питань та розвиток нашого регіону на майбутні роки. Дуже важливо, аби всі ви долучилися до цієї роботи і, використавши наявний досвід, створили якісний документ. Ми маємо створити якісну Стратегію, аби вона була незмінна, незалежно від того, хто втілюватиме її у життя, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

До складу Робочої групи, крім представників облдержадміністрації,  увійшли представники: органів місцевого самоврядування; регіональних підрозділів державних установ; стратегічних підприємств, у т.ч. комунальних та тих, діяльність яких залежить від місцевих ресурсів; бізнесу та громадських організацій; місцевих установ та інститутів, навчальних закладів різних рівнів; експерти, делеговані для участі у процесі розробки стратегічного плану.

Перший заступник голови облдержадміністрації Елла Слепян повідомила, що для залучення широкого кола зацікавлених сторін та забезпечення публічності розробки Стратегії-2027 на офіційному сайті ОДА вже створено відповідну рубрику «Стратегія регіонального розвитку Запорізької області на період до 2027 року». На сайті також розміщено інтерактивну форму, визначену Мінрегіоном України, для подання пропозицій. У подальшому в цій рубриці буде розміщуватися вся інформація, пов’язана з діяльністю Керівного комітету, Робочої групи.

- Сьогодні ми офіційно розпочинаємо роботу з розробки проекту Стратегії розвитку області до 2027 року та Плану заходів з її реалізації на перші три роки (2021-2023). Відповідно до методики Мінрегіону весь процес умовно можна поділити на чотири основних етапи. На першому етапі буде проведено стратегічний аналіз, який передбачає вивчення існуючих стратегічних документів регіону та результатів їх упровадження. Також буде проведено збір та опис основних тенденцій та проблем соціально-економічного розвитку області з урахуванням розвитку міст обласного значення, районів та ОТГ. Цю роботу ми плануємо виконати протягом квітня-травня, - зазначила Елла Слепян.

За інформацією Департаменту економічного розвитку та торгівлі ОДА, на ІІ етапі відбудеться проведення SWOT-аналізу та підготовка проекту стратегічних цілей. Цей етап передбачає дослідження зовнішнього середовища та можливостей регіону, а також проведення аналізу порівняльних переваг, викликів та ризиків. Важливою складовою також є визначення пріоритетів смарт-спеціалізації. Результатом цього етапу стане розробка проекту структури стратегічних напрямів, цілей та завдань Стратегії, які будуть презентовані у липні.

Третій етап, який триватиме протягом липня-вересня, - це детальний опис Стратегії. Важливою складовою цього етапу є розробка системи моніторингу та оцінки результативності Стратегії. Водночас, оголошується збір проектних ідей до проекту Плану заходів, а також обговорюються критерії, за якими буде здійснюватися їх відбір.

На останньому, IV етапі (жовтень-листопад) буде розроблено План заходів. Відібрані проекти будуть розділені за стратегічними напрямами. Таким чином, у листопаді будуть презентовані остаточні варіанти проекту Стратегії та Плану заходів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області