Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Всі першокласники та другокласники навчатимуться за стандартами Нової української школи

19 квітня 2019 - 12:24

В опорній школі Долинської громади у с. Розумівка Запорізького району відбулося виїзне засідання розширеної  колегії Департаменту освіти і науки облдержадміністрації. У роботі колегії взяли участь заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін,  педагогічні працівники та освітяни, представники органів управління освітою об’єднаних територіальних громад, керівники шкіл-інтернатів та  закладів вищої освіти.

Учасники засідання  обговорили стан реалізації Концепції «Нова українська школа» у закладах загальної середньої освіти області у 2018 році та завдання щодо її подальшого впровадження у 2019/2020 навчальному році.

- З вересня 2018 року  стартувала Нова українська школа. Це наш шлях на довгі роки, це великий виклик нам усім, і  всі разом маємо працювати над змінами, які «проростуть» через усе наше суспільство і дадуть по-справжньому добрі плоди. Всіх  присутніх  на нашому зібранні об’єднує одна важлива місія - відповідальність кожного на своєму місці в межах  повноважень за забезпечення якісної освіти для населення Запорізького краю. Ця відповідальність є особливою: її реалізувати треба сьогодні, зараз і тут – в області, місті, районі, закладі освіти, у класі,  стосовно кожного учня, який сьогодні за партою,  навчити  реалізувати його шанс бути успішним у житті.  Центральну роль у вихованні громадянина, який є особистістю, патріотом та інноватором, має виконувати система загальної середньої освіти – Нова українська школа. Вона має не просто реагувати на зміни, які відбуваються у суспільстві – вона має стати авангардом, рушійною силою цих змін. Держава дуже багато інвестує в розвиток реформи НУШ, але без вашої підтримки, вашої співпраці дуже важко побудувати справді якісну сучасну українську школу, - звернувся до учасників колегії Едуард Гугнін.

Як зазначила Тетяна Озерова, Нова українська школа – це заклад освіти, де дають учням не тільки знання, як це було раніше, а й уміння застосовувати їх у житті, де прислухаються до думки дитини, вчать критично мислити, не боятися висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами. Запровадження першого етапу реформи в початковій школі – надзвичайно відповідальна справа, адже саме тут закладаються підвалини для Нової української школи.

За словами посадовця, в області створено та оснащено 32 інклюзивно-ресурсні центри. Шляхом реорганізації обласної психолого-медико-педагогічної консультації на базі обласного інституту післядипломної педагогічної освіти створено обласний ресурсний центр підтримки інклюзивної освіти. Проведено роботу з архітектурної доступності та розумного пристосування приміщень. За кошти обласного бюджету облаштовано 53 сучасні медіатеки на суму 4 711,100 тис. грн. та 17 ресурсних кімнат на суму 4 000,100 тис. грн.

Одним із пріоритетних питань у закладах освіти є підключення до високошвидкісної мережі Інтернет. Адже у трьох закладах загальної середньої освіти взагалі відсутній доступ до мережі Інтернет, 287  мають доступ до мережі Інтернет менше 30 Мбіт/с, що не дозволяє ефективно ним користуватися.

У державному бюджеті України на 2019 рік передбачено фінансування коштів місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення якості освіти, у тому числі і на забезпечення закладів загальної середньої освіти комп’ютерною технікою та якісним Інтернет-зв’язком.

Згідно з концепцією Нової української школи необхідно створити новий освітній простір, де у класі має бути створено вісім навчальних осередків. Одним із них є осередок художньо-творчої діяльності. Тут учні можуть малювати, ліпити, конструювати, а 3D ручка, 3D принтер та сканер стануть відмінними засобами реалізації покликів креативної та художньо-творчої діяльності.

За кошти державного бюджету в 2019 року заплановано видрук підручників для 2, 6 та 11 класів, створених за новими державними стандартами.

Практично завершено конкурсний відбір електронних версій проектів підручників педпрацівниками закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) і вищої освіти, на базі яких забезпечується надання повної загальної середньої освіти.

Після затвердження переліку Міністерством освіти і науки здійснюватиметься електронне замовлення підручників.

З 2018/2019 навчального року для всіх учнів перших класів усіх шкіл області впроваджується новий Державний стандарт початкової загальної освіти в межах Концепції Нової української школи.

У наступному навчальному році за новим стандартом навчитимуться вже всі першокласники і другокласники України.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика