Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Дотримання законності у сфері надрокористування – на контролі обласної влади

27 травня 2009 - 17:36

Голова обласної державної адміністрації Олександр Старух та його перший заступник Олександр Бережний провели нараду з питань контролю за веденням господарської діяльності з видобування родовищ корисних копалин в регіоні.

Сьогодні, згідно з державним балансом запасів, в області налічується 20 видів корисних копалин, розвідано 131 родовище, 10 – в стадії розробки. Гірничодобувними підприємствами розробляються родовища: залізної руди, пегматиту, каоліну, глини для вогнетривів, піску формувального, піску будівельного, сировини для закладання виїмкового простору підземних виробок, каменю облицювального, каменю будівельного та цегельно-черепичної сировини.

За останні роки відбулося збільшення кількості підприємств, які займаються видобутком корисних копалин. Наразі зареєстровано 49 підприємств, що працюють на законних підставах.

На жаль, чимало «господарників» розробляють родовища та видобувають корисні копалини без спеціального дозволу на право користування надрами, гірничого та земельного відводу, не погоджують обсяги видобутку корисної копалини з територіальним управлінням Держгірпромнагляду по Запорізькій області. Чисельними є й порушення такими видобувачами природоохоронних норм.

- Такі порушення спричиняють важкі екологічні наслідки, наносять фінансові збитки – адже місцеві бюджети недоотримують відповідні податки, - наголосив Олександр Старух.

Наразі обласна державна адміністрація проводить моніторинг дотримання гірничодобувними підприємствами вимог чинного законодавства при розробці родовищ корисних копалин.

- Як державна влада ми робитимемо все, щоб підприємцям, які працюють за законом, працювати було легко, - пообіцяв голова обласної виконавчої влади. – І докладемо всіх зусиль, щоб тим, хто закон порушує, максимально ускладнити життя.

За результатами наради буде підготовлено проект Комплексної програми розвитку гірничодобувної галузі області. Органам, до компетенції яких належить питання надрокористування, також доручено посилити контроль за веденням господарської діяльності у цій сфері.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області