Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: «Більшість проблем суспільства спричиняє невідповідність чинного законодавства реаліям життя»

29 вересня 2009 - 15:59

Голова облдержадміністрації Олександр Старух на черговому брифінгу для журналістів на конкретних прикладах довів, що прогалини в українському законодавстві відбиваються на вирішенні повсякденних проблем регіону.

Нагадаємо, що в області триває обговорення проекту змін до Конституції України, внесеного на розгляд Президентом України у щорічному посланні Верховній Раді України. Цей процес вже викликав широкий резонанс, що супроводжується неоднозначними оцінками. Окремі ЗМІ навіть закидають Президенту, що це – своєрідний передвиборчий піар-хід – мовляв, було вже досить часу внести необхідні зміни.

- Ця проблема виникла не вчора, і ще два роки тому за ініціативи Глави держави була утворена робоча група щодо розробки проекту нової Конституції України, - зазначив Олександр Старух. – Щоправда, через нерозуміння певних політичних гравців ця ініціатива тоді не знайшла відгуку.

За словами посадовця, значна частина проблем нашого суспільства обумовлена саме невідповідністю Основного закону реаліям життя.

- Міняти треба не прізвища виконавців, а систему роботи в цілому, - наголосив очільник області.

Як приклад, майже абсурдна ситуація, що склалася з фінансуванням реконструкції проїжджої частини греблі «ДніпроГЕС». Гроші на казначейських рахунках лежать, але використати їх на придбання необхідного обладнання місто не може, бо постановою Кабміну передбачена оплата лише за фактом виконаних робіт. Наразі єдиний вихід із ситуації – брати кредит у банківській установі, що суттєво підвищить вартість робіт. До того ж, за першої ж перевірки зростання вартості робіт може бути розцінене як порушення. Тож ситуація нагадує глухий кут.

Схожим чином виглядає й проблема із погашенням заборгованості за спожите тепло. Як повідомив Олександр Старух, досі жодної копійки кредиту теплопідприємства на ці цілі від «Ощадбанку» не отримали – немає грошей. До того ж, згідно нещодавньої постанови уряду, такі кредити отримають лише комунальні підприємства.

- А як бути тим територіям, які обслуговують орендні підприємства-теплопостачальники? – задається питанням очільник регіону. - Таких підприємств у нас в області три.

Загальний борг області за спожитий минулої зими газ складає 169,7 млн. грн.

Олександр Старух також поінформував представників ЗМІ щодо стану готовності регіону до осінньо-зимового періоду. На нині до зими готові 95,5% об'єктів житлово-комунального господарства, 99% об'єктів теплопостачання, 92% - водопостачання та каналізаційних мереж; на 90% готове до зими дорожнє господарство.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області