Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ювілейний для Запорізької області 2009-й рік відзначений здобутками і пам’ятною монетою

30 грудня 2009 - 14:31

Напередодні новорічних свят голова обласної державної адміністрації Олександр Старух презентував журналістам пам'ятну монету, випущену Національним банком України з нагоди 70-річчя утворення Запорізької області. Участь у заході взяли також заступники голови ОДА Олександр Сін та Микола Фролов.

- Ми часто говоримо про ті негативні моменти, що приніс нам 2009 рік, і забуваємо, що були й позитивні сторони. Наразі маємо можливість пригадати ті добрі здобутки, якими запам'ятається запоріжцям рік, що минає, - звернувся до представників ЗМІ голова ОДА Олександр Старух.

Серед головних досягнень, на думку очільника регіону, - зростання рівня народжуваності. Зокрема, у Запорізькій області розрив між народжуваністю та смертністю у порівнянні з минулим роком скоротився майже на 2 тис. осіб. До речі, цьогорічний показник є найкращим за всі роки незалежності.

Поступово оговтується від удару економічної кризи промисловість, маємо й позитивний показник сальдо зовнішньої торгівлі. Позитивні зрушення спостерігаються і в інвестиційній сфері – активно впроваджуються проекти з вітроенергетики, почалося будівництво сучасного зерноперевантажувального терміналу у Кам'янсько-Дніпровському районі.

В цілому ж, як наголосив заступник голови ОДА Олександр Сін, план антикризових заходів, розроблений минулого року фахівцями облдержадміністрації спільно з представниками бізнесу, виявився дієвим.

- Якби не безвідповідальна політика уряду, результат нашої роботи щодо подолання кризових явищ у регіональній економіці був би значно кращим, - переконливо заявив Олександр Старух.

А ще 2009 рік запам'ятався запоріжцям як ювілейний – адже цього року крайова громада святкувала 70-річчя утворення Запорізької області. Своєрідним підсумком урочистостей, що відбувались у регіоні протягом усього року, стала презентація пам'ятної монети до ювілею Запорізького краю. До речі, наш регіон – другий в Україні, який має відтепер свою монету.

- Та хоч якою б важливою не була для нас ця подія, це не вирішує тих проблем, з якими область входить у новий рік і якими «завдячує» безвідповідальній бюджетній політиці уряду та парламенту, - зазначив голова обласної виконавчої влади.

Серед ключових проблем, які окреслив Олександр Старух, - вимивання обігових коштів з економіки підприємств області. Зокрема, на сьогодні держава заборгувала запорізьким підприємцям близько 2 млрд. грн., з них понад 800 млн. грн. складає невідшкодований ПДВ та близько 1 млрд. 200 млн. грн. – наперед сплачені податки. Напруженими залишаються й стосунки регіону з Державним казначейством, яке заблокувало близько 82 млн. грн. коштів обласного та місцевих бюджетів.

- Все це вкупі з неприйняттям Держбюджету на 2010 рік лише поглибить кризу та вже найближчим часом спричинить серйозні проблеми, - поділився занепокоєнням Олександр Старух.

Керівник облдержадміністрації також оприлюднив результати соціологічних опитувань, проведених серед населення області напередодні новорічних свят. Як свідчать їх результати, запоріжців, що дивляться у майбутнє з надією, цього року побільшало - їх стало 41% проти 33% минулого року. Зросла й кількість позитивно налаштованих людей – 28% проти 21% торік. На думку Олександра Старуха, це свідчить про те, що українці потроху пристосовуються до кризи.

Напередодні свят голова облдержадміністрації привітав журналістів з прийдешнім роком та подарував пам'ятну монету, що символізує єднання історичного минулого та сучасного прогресу.

 

Управління у справах преси та інформації

 

(.doc, 30Kb)

Читайте також

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області