Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ювілейний для Запорізької області 2009-й рік відзначений здобутками і пам’ятною монетою

30 грудня 2009 - 14:31

Напередодні новорічних свят голова обласної державної адміністрації Олександр Старух презентував журналістам пам'ятну монету, випущену Національним банком України з нагоди 70-річчя утворення Запорізької області. Участь у заході взяли також заступники голови ОДА Олександр Сін та Микола Фролов.

- Ми часто говоримо про ті негативні моменти, що приніс нам 2009 рік, і забуваємо, що були й позитивні сторони. Наразі маємо можливість пригадати ті добрі здобутки, якими запам'ятається запоріжцям рік, що минає, - звернувся до представників ЗМІ голова ОДА Олександр Старух.

Серед головних досягнень, на думку очільника регіону, - зростання рівня народжуваності. Зокрема, у Запорізькій області розрив між народжуваністю та смертністю у порівнянні з минулим роком скоротився майже на 2 тис. осіб. До речі, цьогорічний показник є найкращим за всі роки незалежності.

Поступово оговтується від удару економічної кризи промисловість, маємо й позитивний показник сальдо зовнішньої торгівлі. Позитивні зрушення спостерігаються і в інвестиційній сфері – активно впроваджуються проекти з вітроенергетики, почалося будівництво сучасного зерноперевантажувального терміналу у Кам'янсько-Дніпровському районі.

В цілому ж, як наголосив заступник голови ОДА Олександр Сін, план антикризових заходів, розроблений минулого року фахівцями облдержадміністрації спільно з представниками бізнесу, виявився дієвим.

- Якби не безвідповідальна політика уряду, результат нашої роботи щодо подолання кризових явищ у регіональній економіці був би значно кращим, - переконливо заявив Олександр Старух.

А ще 2009 рік запам'ятався запоріжцям як ювілейний – адже цього року крайова громада святкувала 70-річчя утворення Запорізької області. Своєрідним підсумком урочистостей, що відбувались у регіоні протягом усього року, стала презентація пам'ятної монети до ювілею Запорізького краю. До речі, наш регіон – другий в Україні, який має відтепер свою монету.

- Та хоч якою б важливою не була для нас ця подія, це не вирішує тих проблем, з якими область входить у новий рік і якими «завдячує» безвідповідальній бюджетній політиці уряду та парламенту, - зазначив голова обласної виконавчої влади.

Серед ключових проблем, які окреслив Олександр Старух, - вимивання обігових коштів з економіки підприємств області. Зокрема, на сьогодні держава заборгувала запорізьким підприємцям близько 2 млрд. грн., з них понад 800 млн. грн. складає невідшкодований ПДВ та близько 1 млрд. 200 млн. грн. – наперед сплачені податки. Напруженими залишаються й стосунки регіону з Державним казначейством, яке заблокувало близько 82 млн. грн. коштів обласного та місцевих бюджетів.

- Все це вкупі з неприйняттям Держбюджету на 2010 рік лише поглибить кризу та вже найближчим часом спричинить серйозні проблеми, - поділився занепокоєнням Олександр Старух.

Керівник облдержадміністрації також оприлюднив результати соціологічних опитувань, проведених серед населення області напередодні новорічних свят. Як свідчать їх результати, запоріжців, що дивляться у майбутнє з надією, цього року побільшало - їх стало 41% проти 33% минулого року. Зросла й кількість позитивно налаштованих людей – 28% проти 21% торік. На думку Олександра Старуха, це свідчить про те, що українці потроху пристосовуються до кризи.

Напередодні свят голова облдержадміністрації привітав журналістів з прийдешнім роком та подарував пам'ятну монету, що символізує єднання історичного минулого та сучасного прогресу.

 

Управління у справах преси та інформації

 

(.doc, 30Kb)

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області