Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ринок земель потребує ефективного регулювання

26 лютого 2010 - 15:18

Проблеми становлення та функціонування ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні обговорили учасники засідання «круглого столу», яке провів голова облдержадміністрації Олександр Старух разом зі своїм заступником Геннадієм Фуксом.

Відкриваючи захід, Олександр Старух зазначив, що земельна реформа, яка вже багато років триває в Україні, так і не розвязала поставлених перед нею завдань. Зокрема, належним чином не забезпечено раціональне використання та охорону земельних ресурсів, не здійснюється відтворення репродуктивного потенціалу сільськогосподарських земель.

- По суті селянин сьогодні лише формально є власником своєї земельної ділянки, - зазначив керівник регіону. – Фактично ж внаслідок заборони на продаж земель сільськогосподарського призначення він позбавлений вибору та змушений передавати землю в оренду тому, хто згоден її взяти.

При цьому у більшості випадків договори оренди носять короткостроковий характер, тож орендарі не зацікавлені у збереженні ґрунтів та відновленні родючості.

Посадовець також окреслив комплекс питань у галузі земельної політики, які потребують виваженого підходу як з боку держави, так і від власників та орендарів сільгоспугідь. Серед них – неоптимальна та одночасно незавершена законодавча база, а також надлишкова зарегульованість всього, що стосується земельних відносин.

- Розвиток відносин власності на землю в Україні, як і в усьому світі, має здійснюватися у напрямку поєднання свободи власника з державним регулюванням земельних відносин, - висловив переконання Олександр Старух.

Учасники засідання практично одностайно зійшлися на думці, що існування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення має суттєві негативні наслідки для функціонування та розвитку ринку землі. Зокрема, він перешкоджає ефективному використанню земельних ресурсів та одночасно обмежує право землевласників розпоряджатися земельними ділянками.

На переконання експертів, скасування мораторію за умови ухвалення відповідних законів щодо ринку землі в Україні дасть чимало позитивних результатів.

По-перше, більш ефективні власники почнуть менше покладатися на субсидії з держбюджету.

По-друге, запровадження іпотеки на землі сільськогосподарського призначення сприятиме зниженню відсоткових ставок і зробить кредитування доступним для малих та середніх господарств.

По-третє, селяни, які не займатимуться сільським господарством, зможуть продавати свою землю чи використовувати її в якості гарантії, отримуючи при цьому початковий капітал для інших видів підприємницької діяльності.

Учасники «круглого столу» відзначили, що запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення вимагає удосконалення відповідної нормативно-правової та інституційної бази. Також необхідно створити ефективну, справедливу та дієву правову систему, що дозволить забезпечити належний захист прав власності на землю.

- Земля – наше найбільше багатство. Вона має ефективно працювати на все суспільство, державу і людину, - підкреслив Олександр Старух

«Круглий стіл» ініційований Аналітично-дорадчим центром Блакитної стрічки. Цей проект фінансується ЄС, співфінансується та виконується Програмою розвитку ООН.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області