Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада тримає на контролі питання збереження та раціонального використання водних ресурсів області

24 вересня 2021 - 10:56

Вчора під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Шустова за участю представників Басейнового управління водних ресурсів річок Приазов’я, Департаменту захисту довкілля облдержадміністрації, Запорізької міської ради, науковців Запорізького національного університету, громадської організації «Екосенс» відбулося засіданні круглого столу на тему: «Стан та проблемні питання водних ресурсів Запорізької області».

Учасники засідання розглянули актуальні проблемні питання водних ресурсів області, зокрема, говорили про необхідність ревіталізації малих річок, відновлення водоохоронних зон, запровадження біологічних методів очищення річок.

На сьогодні заходи, які передбачені «Програмою розвитку водного господарства та оздоровлення річки Дніпро на період до 2021 року», виконано лише на 45%, у зв’язку з її недофінансуванням. Тому Держводагентством ініційовано продовження строку виконання заходів, передбачених даною програмою, до 2024 року.

Володимир  Шустов  повідомив, що в наступному році за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища планується розробка техніко-економічного обґрунтування щодо розчистки річок Молочна та Обитічна.  В подальшому це дозволить провести виконання цих масштабних заходів за рахунок співфінансування державного, обласного  та місцевих бюджетів.

- Водні ресурси є однією з найважливіших складових природних ресурсів області. Тому їх збереження та раціональне використання повинно бути забезпечено  при впровадженні будь-якої господарської діяльності, - зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Шустов, підбиваючи підсумки обговорення.   

 

Довідково. На сьогодні водний фонд Запорізької області складають ріка Дніпро, розташовані на ній Каховське та Дніпровське водосховища, 3 середні, 62 малих річки (довжиною більше 10 км), на яких створено 28 водосховищ, та 1205 ставків і 4 лимани: Білозерський, Утлюцький, Тубальский та Молочний.

За рахунок стоку р. Дніпро водозабезпеченість області досить висока, але водні ресурси розподілені в межах території області вкрай нерівномірно.

Екологічний стан малих та середніх річок області в останні роки залишається незадовільним. Головною причиною такого становища є наднормове навантаження на екологічні системи малих річок, а також їх зарегульованість.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер