Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Начальник ЗОВА Олександр Старух зустрівся з головою Української Греко-Католицької Церкви Святославом Шевчуком

16 грудня 2022 - 16:50

Під час зустрічі обговорили низку важливих питань сьогодення і напрямки, на які церква може спрямувати свої зусилля та допомогти нашим людям. 

Українська Греко-Католицька Церква є найбільшою у світі католицькою церквою східного обряду за кількістю парафіян і кількістю парафій, що об’єднує приблизно 5 мільйонів вірян. З початком російсько-української війни наприкінці лютого 2014-го року, Глава УГКЦ був одним з тих релігійних лідерів, що рішуче та відкрито виступив із засудженням російської агресії та став на підтримку визвольної боротьби українського народу.

  • Від імені нашої церкви хочу засвідчити нашу підтримку вашому мужньому краю, який постає на передовій у цій підступній війні. Наша церква з перших днів війни підтримує народ, розуміє його біль та буде й надалі допомагати у всіх можливих напрямках, щоб вилікувати рани війни, - запевнив Святослав Шевчук.

На тимчасово окупованій території представники Української Греко-Католицької церкви піддаються постійному тиску: священнослужителів викрадають, б'ють та примусово депортують. Доля деяких представників релігійних конфесій досі невідома, а переважна частина парафій не можуть нести слово Боже до парафіян через відсутність священнослужителів.

Олександр Старух обговорив зі Святославом Шевчуком гуманітарні питання та допомогу церкви  жителям області. З початку повномасштабного вторгнення на територію України представники різних конфесій підтримують цивільних роздаючи гуманітарну допомогу, евакуюючи їх з тимчасово окупованої території та з зони активних бойових дій.

  • Люди, які поверталися з фронту завжди потребували професійної допомоги, аби адаптуватися до нових умов життя. Така ресоціалізація необхідна не тільки військовим, але й цивільним, які пережили жахи окупації. Дуже приємно бачити безмежне розуміння та готовність допомогти. Доки наші захисники вибивають ворога з української землі,  ми готуємо спільний план психологічної реабілітації військових та переселенців. Священнослужителі прагнуть вилікувати душі й серця українців, яких скалічили війна, - зазначив Олександр Старух.

Наразі у Запорізькій області ефективно працюють районні гуманітарні хаби, де надають допомогу внутрішньо переміщеним особам. У цей складний час багато людей потребують професійної психологічної допомоги,  тому на часі створення центрів реабілітації, де військові та цивільні будуть отримувати професійну допомогу в тому числі з боку інституту церкви.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області