Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі згадали героїв Дебальцеве

18 лютого 2023 - 12:10

Сьогодні у Запоріжжі керівництво обласної, міської, районної влади та правоохоронних органів спільно вшанували пам'ять полеглих.

17-18 лютого 2015 року назавжди увійшли в історію України як дні пам'яті про полеглих у запеклих боях за українське місто Дебальцеве. Криваві зіткнення за нього стали одним з поворотних етапів російсько-української війни. Бої за Дебальцевський плацдарм та операція з виведення українських військових стали одними з найбільш трагічних і масштабних подій на сході України до повномасштабного вторгнення військ рф.

В умовах ведення активних бойових дій на території Запорізької області масштабні меморіальні заходи не проводяться, але заступник голови Запорізької ОВА Віталій Сиволап та керівниця апарату Запорізької ОВА Зінаїда Бойко віддали шану загиблим українським захисникам та цивільним поклавши квіти до пам'ятного знаку на Алеї захисників України. Не хвилиною мовчання, а пам'яті посадовці разом з начальником ГУ Національної поліції в Запорізькій області Артемом Кісько вшанували  мужніх воїнів. Полковник поліції як безпосередній учасник тих подій поділився своїми споминами про бойові дії, вихід з оточення та своїх побратимів.

Згідно з даними Генерального штабу ЗСУ, під час бойових дій у районі Дебальцевого у період з 15 січня по 18 лютого загинуло 110 військовослужбовців, 270 було поранено, 7 потрапили у полон, 18 зникли безвісти. За час оборони Дебальцевського виступу загинуло 136, були поранені 331 військовослужбовець ЗСУ. Значними були втрати українських військ в озброєнні. Близько 30% техніки знищив ворог або її вивели з ладу наші підрозділи.

За ведення бойових дій у районі Дебальцевого державними нагородами України нагороджено 379 військовослужбовців (у тому числі 136 — посмертно), а відзнаками Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ — 450 осіб.

Подвиг українських воїнів назавжди залишиться прикладом мужності та героїзму, взірцем патріотизму та бездоганного виконання військового обов’язку.

Вічна пам’ять загиблим Героям!

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів