Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада налагоджує роботу з USAID задля оперативного відновлення деокупованих територій

22 травня 2023 - 17:30

Очільник ЗОВА Юрій Малашко провів зустріч з представниками проєкту USAID «Зміцнення громадської довіри» (UCBI IV), на якій обговорили співпрацю під час деокупації Запорізької області, евакуацію населення з лінії розмежування та надання гуманітарної допомоги.

Першочергово звернули увагу на технічне забезпечення територій після їх звільнення, зокрема створення запасів мобільних ЦНАПів у вигляді кейсів для надання адміністративних послуг населенню, а також комп’ютерів для забезпечення роботи органів місцевого самоврядування.

  • Готуємось до того, що доведеться відновлювати усю мережу зв’язку. Вважаємо, що для повного охоплення всієї території треба поновити роботу, як мінімум, трьох вишок. Вже маємо необхідне обладнання для ремонту, тому очікуємо деокупації. Крім цього, створюємо резерв мобільних станцій зв’язку та робимо запити на Starlink, щоб тримати постійний контакт з населенням, - розповів очільник ЗОВА.

Керівник проєкту Еріка С’юзан Беркенпас звернула увагу, що після деокупації з’явиться дуже багато ініціатив від волонтерів та благодійників, тому створення відповідного Координаційного штабу - це ще один позитивний крок в напрямку оперативного надання гуманітарної допомоги. Наразі, спільно з органами влади, організації шукають найшвидші канали передачі потреб для населення.

Крім цього, Юрій Малашко звернув увагу на державні та закордонні програми для ВПО, спрямовані на монетизацію гуманітарної допомоги та створення спеціальних ваучерів. Як зазначив посадовець, це не лише стимулюватиме жителів прифронтових громад виїжджати до більш безпечних територій, але й допоможе підняти економіку регіону.

  • Наразі представники територій проходять навчання в напрямку стратегічного розвитку громад. Це дасть нам бачення того, як слід відновлювати населені пункти для людей, які туди повернуться. Отож продовжуємо будувати плани стратегічного розвитку області та готуватися до деокупації, - зазначив очільник обласної військової адміністрації.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів