Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

100 днів роботи: Юрій Малашко провів пресконференцію

22 травня 2023 - 18:50

Сьогодні в офіційному Медіацентрі голова облдержадміністрації підбив підсумки поточної роботи за напрямками та поділився  планами для області.

Юрій Малашко зазначив, що основні зусилля було зосереджено на співпраці з військовими, аби Запорізька область була не лише форпостом України, який вже 453 добу тримає оборону, а й допомогла нашим захисникам стати боєздатнішими для  переходу найближчим часом до контрнаступу. Керівник ЗОВА розповів, що наразі область працює над посиленням фортифікаційних споруд. У 2023 ріці на цей напрямок передбачено близько 728 млн грн. Формування штурмових бригад для звільнення тимчасово захоплених територій в рамках ініціативи Президента України  проведено: 

  • Близько 1000 вмотивованих мешканців Запорізького регіону подали документи на вступ та пройшли відбір. Близько 400 з них зараховано до лав Гвардії Наступу.

Крім того, велику увагу приділено підготовці єдиної медичної системи, аби всі військовослужбовці та цивільні, які страждають від ворожих дій могли отримати кваліфіковану допомогу. 

Попри бойові дії, вже розпочалась робота з відновлення області. Зокрема, фахівці розробляють проєкти відбудови 11 постраждалих будинків: 4 з них будуть відремонтовані коштом місцевого бюджету, а щодо 7 - надано інформацію до Мінінфраструктури для подальшої відбудови. Крім цього, до реєстру пошкодженого та знищеного майна вже внесено 6631 позиція, здебільшого це об’єкти цивільної інфраструктури. 

  • Активно працюємо в цьому напрямку з міжнародними організаціями та Урядом. Вже анонсовано відбудову історичної будівлі в м. Запоріжжі, яка має показати Україні та світу, що ми незламні, й попри все продовжуємо будувати. За попередніми підрахунками для відновлення регіону знадобиться близько 29 млрд грн, - зазначив керівник регіону. 

В обласному центрі зареєстровано понад 213 тис. ВПО, проте місцеві установи готуються прийняти ще більше людей. Наразі для розміщення вимушених переселенців створено 43 тисячі ліжко-місць. Для підтримки евакуйованих, а також координації роботи волонтерів, гуманітарних та міжнародних організацій в Запорізькій області створено єдину інформаційну систему.

Також, Юрій Малашко зазначив, що важливо створити належні умови для роботи бізнесу, аби покращити економічну складову регіону. Через потенційну небезпеку великі підприємства області вимушено зупинили свою роботу або працюють не на повну потужність:

  • Бізнес має відновлюватись та повернутись до нашого регіону. Від їх роботи залежить не лише обороноздатність країни, але й відбудова домівок. Крім цього, активізовано роботу щодо збереження і створення нових робочих місць, зокрема для ВПО. Так, вже 220 осіб офіційно працевлаштовано. 

Крім цього, Юрій Малашко розповів, що для здійснення повноважень на тимчасово окупованих територіях Запорізької області вже створено 27 військових адміністрацій, які працюють на території м. Запоріжжя, виконують свої функції та завдання відповідно до чинного законодавства, з них 19 було нещодавно запроваджено указом Президента України, наразі в очікуванні створення ще 9 військових адміністрацій у населения пунктах області. Їх основне завдання після деокупації за тиждень в повному обсязі відновити роботу органів місцевої влади та служб на місцях і надати населенню необхідну допомогу.


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів