Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Запорізькому регіоні активно діє державна програма щодо видачі ваучерів на навчання

14 червня 2023 - 17:10

В обласному Медіацентрі при ОВА відбувся брифінг директорки Департаменту освіти та науки ОВА Людмили Бухаріної щодо  оформлення ваучера на освіту, який дає право безоплатно пройти навчання за затвердженим переліком професій за кошти Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в Запорізькій області. 

Масштабна агресія росії проти України досі триває. Мільйони українців змушені покинути домівки, втратили робочі місця. Державою передбачена програма надання ваучерів на навчання, про що, в активній співпраці, інформують Департамент освіти та науки ЗОДА, регіональний центр зайнятості та заклади освіти. 

Ваучери на навчання - це унікальна можливість для тих, хто з певних причин втратив свою конкурентоспроможність на ринку праці, але має велике бажання підвищити кваліфікацію чи опанувати нову професію. В грошовому еквіваленті він дорівнює 26840 грн, але якщо вартість буде перевищувати суму ваучера, різницю необхідно компенсувати за власний кошт. Держава підтримує цю ініціативу та надає таку можливість певним категоріям осіб. Мета програми підвищення конкурентоспроможності та розширення можливостей для працевлаштування. Зокрема це стане у пригоді тим, хто через збройну агресію втратив роботу.

Наразі список осіб, які мають право на отримання ваучера розширено, до нього входять:  

  • особи віком від 45 років, які не досягли пенсійного віку і мають страховий стаж понад 15 років

  • особи, звільнені з військової служби, крім строкової; особи звільнені від військової служби та брали участь в антитерористичній операції і війні проти росії; 

  • ВПО, що є особливо актуальним для осіб з окупованих територій; особи, які отримали поранення внаслідок російської військової агресії; 

  • особи, які яких було звільнено з повинні мати професійно-технічну, фахову передвищу чи вищу освіту і не бути зареєстрованими в службі зайнятості як безробітні. 

За словами Людмили Бухаріної, скористатися ваучером можливо впродовж 90 днів після отримання. Протягом цього періоду людина повинна заключити контракт із навчальним закладом, в якому планує навчатись.

  • Заклади освіти Запорізького регіону активно беруть участь в цій програмі. На сьогодні осіб, що скористались можливістю навчатися за ваучерами в Запорізькому національному університеті нараховано 40, Запорізькому фаховому медичному коледжі – 22 особи, Класичному приватному університеті – 9. В Національному університеті «Запорізька політехніка» наразі заплановано скласти контракт з 31 особою.  Ми надзвичайно радимо категоріям, що мають право на отримання ваучеру звернути увагу на цю програму і не упустити нагоду, - наголосила посадовиця. 

Наразі всі заклади вищої освіти Запорізької області беруть участь у програмі, але не за всіма спеціальностями. Перелік спеціальностей та закладів які здійснюють таку підготовку розміщений на сайті Міністерства освіти і науки, Державного центру зайнятості, а також публікується самими закладами освіти.

  • Держава готова фінансувати таку можливість, аби залучити якомога більше людей та допомогти їм у підвищенні кваліфікації чи опануванні нової професії. Станом на зараз Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття витратив на цю програму 435,5 тис. грн, - підкреслила Людмила Бухаріна. 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області