Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

25 квітня 2024 - 13:22

В Запорізькій області заборгованості по виплаті пенсій та нарахуванню пільг та субсидій немає, а середній розмір пенсії становить 6001 грн, і цей показник вище середнього по Україні. Про це під час круглого столу в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Запорізькій області повідомила його начальник Світлана Жмурко. Перерахунки пенсій здійснюються щорічно в автоматичному режимі. Зокрема, 1 березня відбулася індексація пенсій – вже втретє з початку війни. 

Круглий стіл ініціювали активісти громадської організації «Союз інвалідів – учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС». Ветерани-чорнобильці дізнались про зміни в пенсійному забезпеченні осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Віднедавна ліквідатори, що мають інвалідність, отримали підвищені  пенсії. Так, для осіб з  інвалідністю 1 групи  пенсія тепер становить 14308,46 грн;  2 групи – 11446,77 грн; 3 групи – 8585,08 грн.

Начальник ГУ ПФУ в Запорізькій області Світлана Жмурко поінформувала учасників зібрання про найближчі плани, що стосуються всіх пенсіонерів і ветеранів-чорнобильців, зокрема. Так, з 1 квітня здійснюється автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам за стаж, набутий в останні два роки. Збільшені виплати пенсіонери отримають вже у червні.

 В круглому столі взяла участь і керівниця апарату Запорізької ОДА Зінаїда Бойко. За її словами, нині в Запоріжжі проживають 2319 осіб, що постраждали під час ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, ще 554 – в Запорізькому районі. Їхня підтримка – завдання держави, – зазначила  Зінаїда Бойко. 

26 квітня 1986 року сталася аварія на Чорнобильській АЕС – найбільша техногенна катастрофа в історії України та світу. Героїв-ліквідаторів, що пожертвували своїм життям заради порятунку людства, учасники круглого столу вшанували хвилиною мовчання.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області