Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

7 травня 2024 - 17:55

У регіоні створять Центр матері та дитини і об’єднають обласну клінічну лікарню з онкологічним та кардіологічним центрами. Таке рішення ухвалила Координаційна рада регіону з питань охорони здоровʼя. Про це повідомила заступниця голови Запорізької облдержадміністрації Наталія Будяк під час брифінгу в Медіацентрі ЗОДА. За її словами, таке удосконалення медичних закладів дозволить надавати пацієнтам широкий спектр послуг на базі однієї великої лікарні. 

Центр матері та дитини створять на базі обласної дитячої лікарні, перинатального центру та центру репродукції. За словами Наталії Будяк, у Запорізькій області, як і в країні в цілому, знижується народжуваність, тож окремі медичні заклади стають нерентабельними. 

  • Ми об’єднали обласні установи, що опікуються здоров’ям маленьких дітей, жінок та породіль. В Центрі матері та дитини пацієнти зможуть отримати повний спектр послуг - лікування безпліддя, планування вагітності, пологи та навіть медичний супровід дитини до 18 років, – зазначала посадовиця.

Вона повідомила, що цього  року держава запровадила новий пакет лікування безпліддя. На жаль, жоден заклад області не законтрактований за цим пакетом. Наталія Будяк наголосила, це свідчення того,що у кожного закладу окремо не вистачає ресурсів для відповідності вимогам зазначеного пакету. Об'єднання ж медичних установ дозволить вирішити це питання.

  • І хоча Запоріжжя є прифронтовою областю, запит на репродуктивні технології існує, особливо від сімей військовослужбовців, і зараз ми даємо  можливість громадянам скористатися цією послугою за державні кошти, - підкреслила заступниця голови ОДА.

До обласної клінічної лікарні приєднають регіональний протипухлинний центр та центр серцево-судинних захворювань. Це покращить якість надання допомоги важкохворим пацієнтам та розширить їі спектр. 

Наталія Будяк зазначає, що в такій потужній медустанові, за потреби, пацієнт зможе цілодобово проходити діагностику та лікування:

  • У медичному закладі створять відділення інтервенційної онкології, ендоскопії, трансфузіології, детоксикації. Організують мультидисциплінарний супровід онкологічних та кардіологічних хворих. У планах створити в обласній лікарні і центр трансплантації кісткового мозку, – розʼяснює  заступниця голови ОДА.

Удосконалені медичні заклади, за словами Наталії Будяк, стануть фінансово стійкими і забезпечать широкий спектр медичної допомоги. Лікування проводитиметься за фінансуванням Національної служби здоров'я, згідно з пакетами НСЗУ.

Посадовиця наголосила, що скорочення медичного персоналу не планується. Навпаки – лікарні потребують медиків, щоб закрити наявні вакансії.


Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області