Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Інформація про моніторинг індикаторів Стратегії регіонального розвитку Запорізької області на період до 2015 року за підсумками 2011 року

11 вересня 2012 - 13:32

Стратегією регіонального розвитку Запорізької області на період до 2015 року, затвердженою рішенням сесії обласної ради від 06.06.2008 № 2 зі змінами та доповненнями, визначено 90 індикаторів за пріоритетними напрямами: екологічна безпека, підвищення використання туристичного, курортного і культурного потенціалу області, підвищення інвестиційної привабливості та забезпечення інноваційного розвитку, та додатково запропоновано 16 індикаторів за напрямами «Якість життя населення регіону» і «Формування високої української культури, самодостатності громад, їх спроможності до самоврядування».

Моніторинг 5 індикаторів: «Рівень задоволеності потреб туристів», «Рівень інформованості населення про турбооб´єкти», «Частка підприємств регіону, що підтримують політику соціальної відповідальності бізнесу», «Частка підприємств регіону, що реалізують соціальну стратегію», «Рівень обізнаності керівників підприємств щодо зарубіжного досвіду та передової вітчизняної практики впровадження принципів соціальної відповідальності бізнесу» базується на проведені відповідного анкетування населення області, але через відсутність коштів анкетування у 2011 році не проводилося.

За пріоритетним напрямом: ”Запорізький край – екологічно безпечний для проживання регіон” здійснено моніторинг 35 індикаторів по наступних операційних цілях Стратегії:

1. Зменшення викидів в атмосферу забруднюючих речовин від стаціонарних та пересувних джерел та їх негативного впливу на стан атмосферного повітря. Зменшення емісії парникових газів.

В 2011 році загальні викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря склали 341,2 тис. т., що на 15,1 тис. тонн, або на 4,6 % більше, ніж у 2010 році. Це свідчить про збільшення навантаження викидів забруднюючих речовин на довкілля.

Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря склали:

- від стаціонарних джерел забруднення – 229,3 тис. т, що більше на 11,8 тис. т, ніж у 2010 році;

- від пересувних джерел викидів – 111,9 тис. т, що на 3,3 тис. т більше викидів попереднього року.

Збільшення обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря обумовлене, головним чином, зростанням обсягів виробництва в енергетичній та металургійній галузях, а також невиконанням підприємствами в повному обсязі та в установлені терміни повітряохоронних заходів.

За даними Головного управління статистики в 2011 році у Запорізькій області було впроваджено 17 повітряохоронних заходів в атмосферне повітря від підприємств-забруднювачів. Після впровадження повітряохоронних заходів викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря за 2011 рік зменшились на 407,6 т., зокрема:

- Запорізьке Державне підприємство «Кремнійполімер» фактичне зменшення на 246,8 тон;

- Приватне акціонерне товариство «Запорізький асфальтобетонний завод» фактичне зменшення на 20,150 тон;

- Публічне акціонерне товариство «Запоріжгаз» фактичне зменшення на 134,807 тон;

- Приватне акціонерне товариство «Запорізький електровозоремонтний завод» фактичне зменшення на 0,188 тон;

- Публічне акціонерне товариство «Запоріжвогнетрив» фактичне зменшення на 1,844 тон;

- Публічне акціонерне товариство «Мелітопольський компресор» фактичне зменшення на 0,211 тон;

- Відокремленний структурний підрозділ «Локомотивне депо Пологи» Державне підприємство «Придніпровська залізниця» фактичне зменшення на 0,818 тон та ін.

2. Відновлення природної якості поверхневих та підземних вод за рахунок припинення їх забруднення

В 2011 році в порівнянні з 2010 роком забір води скоротився на 159,6 млн. м3 або на 14 %.

Використання води для виробничих потреб в порівнянні з 2010 роком також скоротилося на 147,4 млн. м3 та склало 771,2 млн. м3.

Загальний обсяг водовідведення склав 677,6 млн. м3, що на 160,45 млн. м3 менше, ніж у 2010 році, у тому числі 70,32 млн. м3 забруднених зворотних вод (на 5,34 млн. м3 менше) та 55,65 млн. м3 очищених стічних вод (на 5,35 млн. м3 менше).

Скорочення обсягів скидання забруднених зворотних вод в останні 2 роки пояснюється скороченням обсягів виробництва деякими забруднювачами (ПАТ «ЗАлК»), впровадженням водоохоронних технологій у виробництво, а також за рахунок більш ефективного використання водооборотних циклів та підвищення дієвості економічних важелів регулювання водокористування.

Зростання скидання забруднених зворотних вод ВАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь» на 1,65 млн. м3 з 58,52 млн. м3 до 60,17 млн. м3 пояснюється зростанням обсягів виробництва. Доля комбінату в загальному обсязі скидання забруднених зворотних вод в цілому по області досягла 85,6 %.

Загальна потужність очисних споруд у 2011 році порівняно з 2010 роком зменшилась на 0,6 % і склала 404,3 млн. м3/рік.     

3. Зменшення утворення промислових і побутових відходів, мінімізація негативного впливу відходів на довкілля та здоров’я населення.

Протягом 2011 року на підприємствах області, виробнича діяльність яких пов’язана з утворенням небезпечних відходів, утворилось 29,3 тис. тонн небезпечних відходів I-III класів небезпеки (за 2010 рік – 41,88 тис. т), тобто в порівнянні з 2010 роком менше на 43 %. Водночас зменшилась кількість промислових відходів I-III класів небезпеки у спеціально відведених місцях на території підприємств на 0,15 % (на 13 тис.т.), що обумовлено, головним чином, ліквідацією та банкрутством деяких підприємств.

         4. Збереження якості земель, у тому числі сільськогосподарського призначення, та відновлення земельного балансу

Рекультивація порушених земель у 2011 не здійснювалась із-за відсутності достатнього контролю зі сторони підприємств добувної та інших галузей промисловості.

У результаті проведених робіт протягом 2011 року відбулося значне збільшення площі встановлених меж водоохоронних зон та прибережно-захисних смуг уздовж русел рік чи узбережжя інших водойм у порівнянні із 2010 роком на 94,2 % (2010 рік – 3914 га, 2011 рік – 7600 га).

         5. Зменшення негативного впливу на стан довкілля діяльності, пов’язаної з використанням надр

У 2011 році рекультивовано 5 га земель, що порушено внаслідок діяльності ТОВ «Гірнічо-добувна компанія «Мінерал».

6. Захист території області і населених пунктів від підтоплення

У 2011 році дані по індикаторах зазначеній операційній цілі не відстежувались (постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.2011 № 704 «Про скорочення кількості та укрупнення державних цільових програм» визнана такою, що втратила чинність «Комплексна програма ліквідації наслідків підтоплення територій в містах і селищах України», яка затверджена постановою КМУ від 15.02.2002 № 160).

7. Збереження біологічного та відновлення ландшафтного розмаїття області.

На кінець 2011 року на території Запорізької області було створено 314 об'єктів природно-заповідного фонду загальною площею 121,44 тис. га. У 2011 році створено заказники «Болотяні місця» та «Балка Зразкова».

         8. Підвищення ефективності управлінської діяльності регіональних та місцевих органів влади та їхнього впливу на створення екологічно безпечного середовища.

За даними Державної екологічної інспекції у Запорізькій області у 2011 році за результатами перевірок обсяг відшкодованої шкоди, завданої довкіллю внаслідок господарської діяльності та порушення вимог природоохоронного законодавства, у порівнянні із 2010 роком збільшився у 3,2 рази.  

Також у 2011 році введено в дію другий пусковий комплекс об’єкту «Розширення та реконструкція центральних очисних споруд Лівого берега (ЦОС-1) м. Запоріжжя (станція зневоднення осаду та хлораторна)».

9. Формування екологічної культури мешканців області, створення дієвої системи інформування та забезпечення участі громадськості у вирішенні екологічних проблем.

З метою інформування громадськості та її залучення до вирішення екологічних проблем у 2010-2011 роках реалізовано ряд просвітницьких та інформаційних заходів щодо пропаганди охорони навколишнього природного середовища у містах Запоріжжі, Бердянську та Мелітополі:

- проведення науково-технічних конференцій і семінарів, організація виставок, фестивалів тощо; видання поліграфічної продукції з екологічної тематики; створення бібліотек, відеотек, фонотек (м. Запоріжжя);

- виготовлення листівок, плакатів і календарів, розміщення інформації на встановлених стендах щодо пропаганди охорони навколишнього природного середовища та щодо роздільного збирання твердих побутових відходів (м. Бердянськ, м. Мелітополь);

- інформування громадськості щодо шляхів розв’язання екологічних проблем Запорізької області. Видання поліграфічної продукції з екологічної тематики, в тому числі науково-популярного видання «Твоє майбутнє – земля за порогами», буклетів, брошур та інших інформаційних видань екологічної тематики.

За пріоритетним напрямом: Запорізький край – історико-культурний та курортно-туристичний центр національного та міжнародного значення” проведено моніторинг 21 індикаторів за такими операційними цілями Стратегії.

1. Формування ринку попиту на внутрішній туристичний продукт.

За 2011 рік туроператорами області обслуговано 41,1 тис. осіб. Туристичних послуг надано на суму 28,037 млн. грн. Відповідно до п.30 ст.9 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" ліцензуванню підлягає лише туроператорська діяльність. Отже зменшення кількості обслугованих туристів, обсягу наданих туристичних послуг та платежів до бюджету обумовлено відсутністю статистичних даних турагентів, оскільки статистичний звіт 1-ТУР заповнюється ліцензованими субєктами туристичної діяльності - туроператорами.

У 2011 році платежі до бюджету від туристичних послуг склали 2,6 млн. грн.

2. Інвестиційний розвиток ринку туристичної продукції

У рамках виконання пріоритетних завдань Стратегії регіонального розвитку на період до 2015 року створено 8 інвестиційних проектів.

3. Використання багатонаціональної культури Запорізької області як джерела унікальності туристичного продукту

У рамках реалізації Програми розвитку рекреаційно-курортного комплексу та туризму в Запорізькій області до 2010 року (затверджена рішенням обласної ради від 19.03.2004 № 22) створено реєстр садиб сільського (зеленого) туризму та етносадиб, який нараховує 31 об’єкт. У 2011 році відбулося збільшення кількості діючих садиб зеленого туризму в Запорізькій області у порівнянні із 2010 роком на 55 %.

4. Посилення іміджу Запорізької області як території з морським курортом національного та міжнародного значення.

У 2011 році завершено будівництво 2 об’єктів курортно-туристичної інфраструктури – «Дельфінарій» (смт.Кирилівка) та база відпочинку вихідного дня ТОВ «Ріск» (с.Приморський Посад, Приазовський район).

За рахунок власних коштів інвесторів проводились будівельні роботи, поточний ремонт та благоустрій території 4 об’єктів санаторно-курортної і туристичної галузі в приморській зоні (у 2010 році – 5).

У 2011 році обсяги курортних зборів значно збільшились (в 2,7 рази) і становили 957,3 тис. грн. проти 350,7 тис. грн. у 2010 році.

5. Забезпечення збалансованого розвитку туристично-рекреаційного потенціалу області. 

Головним управлінням юстиції в Запорізькій області зареєстровано 11 громадських туристичних організацій. У 2010 році було зареєстровано громадську організацію "Запорізька обласна туристична асоціація".

В області створено та діють 3 туристично-інформаційних центри: Запорізький обласний туристично-інформаційний центр при Запорізькому обласному краєзнавчому музеї, Мелітопольський районний туристично-інформаційний центр та Бердянський районний туристично-інформаційний центр.

В Запорізькій області створено та діють 5 туристично-інформаційних центра: Запорізький обласний туристично-інформаційний центр при КЗ „Запорізький обласний краєзнавчий музей” Запорізької обласної ради; Бердянський туристично-інформаційний центр на базі приватного підприємства „Агентство путешествий Спорт-Плюс”; Бердянський електронний туристично-інформаційний центр; Інформаційно-туристичний відділ КЗ «Василівський центр культури і дозвілля» Василівської районної ради; Мелітопольський регіональний інформаційно-туристичний центр; Приазовський районний інформаційно-туристичний центр при Приазовському районному краєзнавчому музеї.

Діють 2 туристичні маршрути: "Хортиця: погляд кріз віки" та "Шляхами Нестора Махна"

6. Збереження історико-культурної спадщини Запорізької області.

За результатами інвентаризації та паспортизації постійно збільшується кількість об'єктів культурної спадщини, занесених до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. За підсумками 2011 року їх кількість склала 8371 (у 2010– 8309 об’єкти). Обсяг благодійних надходжень на проекти збереження, реставрації і використання пам’яток у 2011 році склав 188,6 тис. грн. та зменшився у порівнянні з 2010 роком на 50,37 % (на 191,4 тис. грн.).

З метою збереження об'єктів історико-культурної спадщини регіону було затверджено: Програму збереження та використання об’єктів культурної спадщини Запорізької області на 2005-2010 роки (рішення обласної ради від 18.01.2005 № 34) та Програму охорони земель історико-культурного призначення Запорізької області на 2010-2014 роки (рішення обласної ради від 08.0.2010 № 9) .

В результаті популяризації об'єктів культурної спадщини та впровадження іміджевих заходів у 2011 році кількість відвідувачів, які ознайомились з культурно–історичними пам’ятками області, збільшилась на 17,5 тис. осіб (на 2,6%) проти 2010 року (всього – 686,5 тис. осіб).

За пріоритетним напрямом ”Запорізький край – інвестиційно приваблива територія з розвинутими індустріальним та аграрним комплексами” проведено моніторинг 34 індикатори за такими операційними цілями Стратегії:

  1. Розбудова інфраструктури регіону, забезпечення землевпорядкування, розмежування земель державної, комунальної та приватної власності та інвентаризації комунальної власності

Рівень газифікації сільських населених пунктів області на 01.01.2012 склав 35,8 % проти 33,9 % на початок 2011 року.

Протягом 2011 року газифіковано 340 населених пункти.

Витрати на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг у 2011 році склали 182,1 млн. і зросли порівняно з 2010 роком на 23,5 % за рахунок виділення субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах в обсязі 50,1 млн. грн., а також через збільшення обсягу фінансування з державного бюджету дорожніх робіт на автомобільних дорогах загального користування державного значення на 23,1 млн. грн. (на 22 % більше у порівнянні з 2010 роком).

За підсумками 2011 року кількість абонентів мережі Інтернет збільшилась на 32,46 % і склала 132,2 тис. од.

2. Забезпечення інформаційної підтримки та маркетингового обслуговування інвестиційної діяльності

Станом на 01.01.2012 обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку області склав 952,8 млн. дол.. США, з яких у 2011 році залучено 27167,4 тис. дол. США. Темп зростання обсягу прямих іноземних інвестицій у 2011 році склав 2,9 %. Запорізька область посіла 9 місце по залученню прямих іноземних інвестицій серед регіонів України.

Обсяг інвестицій в основний капітал за підсумками 2011 року за рахунок усіх джерел фінансування склав 6950 млн. грн. і порівняно з 2010 роком зменшився на 17,3% (11 місце серед регіонів України). У значній мірі цьому сприяла реалізація інвестиційних проектів промислових підприємств, а також збільшення обсягів фінансування об’єктів соціально-економічного розвитку із бюджетів усіх рівнів.

3. Забезпечення інституційної підтримки інвестиційної діяльності

За активного сприяння Агентства регіонального розвитку «Пріоритет» у 2010-2011 рр. були реалізовані наступні проекти:

- Запорізька Школа лідерства (2010 – по теперішній час).

- Семінар з проектного менеджменту (в рамках міського конкурсу «Мільйон для молоді»).

- Обласний конкурс на найкращий регіональний бренд (в рамках обласної Комплексної програми розвитку малого підприємництва у 2010-2011 рр.).

- Структурний аналіз розвитку підприємництва в області в трьох секторах економіки (в рамках обласної Комплексної програми розвитку малого підприємництва у 2010-2011 рр.).

- Електронна карта розвитку підприємництва в області в трьох секторах економіки (в рамках обласної Комплексної програми розвитку малого підприємництва у 2010-2011 рр.).

- Навчальні семінари з проектного менеджменту для представників малого та середнього бізнесу (в рамках обласної Комплексної програми розвитку малого підприємництва у 2010-2011 рр.).

4. Розвиток фінансової інфраструктури регіону як інструменту реалізації інвестиційної діяльності

На зменшення обсягів кредитування нефінансових корпорацій у 2009 році вплинуло зменшення ресурсної бази інших депозитних корпорацій унаслідок відпливу коштів з рахунків клієнтів, посилення вимог до позичальників, погіршення фінансового стану підприємств. Разом з тим, поліпшення фінансового стану підприємств у 2010 році та збільшення їх власних обігових коштів, в рамках діючих умов кредитування, не призвело до збільшення обсягу кредитів, наданих нефінансовим корпораціям. У 2011 році в умовах розширення ресурсної бази, достатнього рівня ліквідності, а відтак зниження вартості кредитів, банківські установи відновили кредитування економіки.

Частка області в загальноукраїнських обсягах кредитів, наданих нефінансовим корпораціям, за 2009 рік зменшилася на 0,3 в.п. по відношенню до 2008 року, за 2010 рік по відношенню до 2009 року – на 0,18 в.п., за 2011 – на 0,3 в.п. що свідчить про уповільнення динаміки зменшення показника.

За підсумками 2008-2010 років за обсягами кредитів, наданих сектору нефінансових корпорацій, область стабільно посідала 7 місце. За підсумками 2011 року – 6 місце.

5. Прискорення темпів впровадження інноваційних технологій.

У 2011 році інноваційною діяльністю займались 116 промислових підприємства області, питома вага яких у загальній кількості промислових підприємств склала 27,6 %, (у 2010 році – відповідно 22 підприємство і 5,3 %). Найбільша частина інноваційно активних підприємств припадає на машинобудування (31,9%).

Загальний обсяг витрат на технологічні інновації промислових підприємств області склав 800,4 млн. грн , що у 6,2 рази (на 671,8 млн. грн.) більше ніж у 2010 році.

6. Розвиток аграрного потенціалу області як засобу забезпечення підвищення рівня життя громад регіону.

За підсумками 2011 року виробництво валової продукції сільського господарства у постійних цінах 2010 року в розрахунку на 100 га сільгоспугідь склало по всіх категоріях господарств 406,8 тис.грн./100 га, в тому числі у сільськогосподарських підприємствах – 368,5 тис.грн/100 га.

Темпи збільшення обсягів виробництва валової продукції у розрахунку на 100 га складають у 2011 році по всіх категоріях господарств 114,1% та по сільськогосподарських підприємствах 117,4%. Позитивна динаміка виробництва валової продукції забезпечена за рахунок зростання обсягів виробництва продукції рослинництва (120,3% та 121,8% відповідно) як наслідок застосування у виробництві новітніх технологій у землеробстві, рослинництві, насінництві, захисту рослин, використання насіння високоурожайних сортів гібридів високих репродукції, поліпшення забезпечення господарств області мінеральними добривами, застосування екологічно безпечних ЕМ-технологій (ефективних мікроорганізмів).

7. Підвищення ефективності використання науково-освітнього потенціалу регіону як інструменту забезпечення впровадження інноваційних технологій.

Витрати на одного мешканця в галузі ”Освіта” у 2011 році порівняно з 2010 роком збільшилися на 11,3 % та склали 7498 грн.

Охоплення дітей дошкільною освітою у 2011 році сягало 82 %, було відкрито 14 дошкільних навчальних закладів (ДНЗ), додатково відкрито 40 груп у функціонуючих ДНЗ.

У 2011 році в порівнянні із 2010 роком відбулося зменшення на 6 одиниць чисельності дітей у ДНЗ у розрахунку на 100 місць.

8. Реформування та удосконалення дозвільної системи в сфері господарської діяльності, розвиток правового забезпечення економічної діяльності.

У 2011 році в області діяло 197,04 тис. суб’єктів господарювання або 107 % до показника 2010 року.

Сума коштів, передбачених на матеріально-технічне і фінансове забезпечення діяльності дозвільних центрів у 2010 році складала 718,7 тис. грн., у 2011році – 1208,5 тис. грн. Збільшення фінансування у 2011 році пов’язане з підготовкою роботи дозвільних центрів до роботи у режимі „єдиного вікна” та підключенням державних адміністраторів до автоматизованої інформаційної системи «Реєстр документів дозвільного характеру». У цілому дозвільні центри Запорізької області практично у повному обсязі забезпечені матеріально-технічним обладнанням.

В межах дозвільних центрів у 2010 році видано 4,8 тис. документів дозвільного характеру (ДДХ), а всього місцевими дозвільними органами та державними адміністраторами у 2010 році видано 20,4 тис. ДДХ.

Кількість виданих суб’єктам господарювання ДДХ в межах дозвільних центрів за 2011 рік зменшилась на 23 %. Це пов’язано зі змінами у законодавстві, що регулює господарську діяльність (зменшено кількість ДДХ необхідних для впровадження та ведення господарської діяльності).

9. Забезпечення високоякісної і доступної медичної допомоги, динамічний розвиток системи охорони здоров’я з орієнтацією на запобігання захворювань, формування мотивації до здорового способу життя населення, поліпшення демографічної ситуації

У 2011 році показники народжуваності та смертності (на 1000 осіб) склали 10,1 і 15,0 відповідно.

Показник захворюваності на ВІЛ-інфекцію в області в 2011 році в порівнянні з попереднім роком, зменшився на 4,9 %. За період 2008 – 2011 роки в області спостерігається незначне коливання показників захворюваності та темпів приросту ВІЛ-інфекції. В цілому по області, як і в Україні, продовжується зниження епідемічного процесу ВІЛ-інфекції на тлі розширення масштабів профілактичних заходів серед осіб із ключових груп ризику.

Зниження на 19,7% захворюваності на туберкульоз по області у 2011 році в порівнянні із 2010 роком пояснюється наступним:

1. Проведенням стандартизованої контрольованої антимікобактеріальної терапії хворим на туберкульоз відповідно до наказу МОЗ України від 09.06.2006 № 385 «Про затвердження Інструкцій щодо надання допомоги хворим на туберкульоз» в повному обсязі, завдяки забезпеченню протитуберкульозними препаратами за рахунок коштів Державного бюджету.

2. Поліпшенням стану організації своєчасного виявлення туберкульозу та лікування хворих на туберкульоз на амбулаторному етапі. В закладах загальної лікувальної мережі.

 Показник виявляємості методом бактеріоскопії (відсоток виявлених бактеріовиділювачів від загальної кількості обстежених осіб) у 2011 році по області склав 2,2% (2008р. – 1,8%; 2009р. – 1,8%; 2010р. – 1,9%).

Згідно з наказом управління охорони здоров`я облдержадміністрації від 03.02.2010 № 79 «Про створення кабінетів контрольованого лікування хворих на туберкульоз на амбулаторному етапі» в області функціонує 32 ДОТ-кабінета при протитуберкульозних закладах та закладах загальної лікувальної мережі. Крім того, при лікарських амбулаторіях, амбулаторіях загальної практики / сімейної медицини, дільничних лікарнях, фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктах організовано пункти контрольованого лікування.

3. Завдяки дії соціальних програм, направлених на формування прихильності до лікування у хворих на туберкульоз та зниження частоти перерваного лікування, внаслідок якого з’являються стійкі до дії протитуберкульозних препаратів, епідемічно-небезпечні форми туберкульозу;

4. Завдяки реалізації заходів соціальних програм по області, значно покращилися показники ефективності лікування, знизився показник частоти переривання лікування туберкульозу: з 30% у 2006 році (на початок дії програми) до 5,8% у 2010 році.

Показники захворюваності та темпи приросту захворюваності на СНІД за період 2008-2011 роки щорічно зростають. Така ситуація свідчить про те, що епідемія ВІЛ-інфекції в області продовжується. Значний щорічний зріст показників захворюваності на СНІД пояснюється як самою епідемією, так і зростанням числа осіб, яким одночасно було встановлено діагноз ВІЛ-інфекції та СНІДу, зростанням випадків СНІДу серед осіб, які не перебували під диспансерним спостереженням, прогресуванням хвороби серед осіб з встановленим діагнозом «ВІЛ-інфекція» 8-10 років поперед, а також внаслідок переглянутої клінічної класифікації стадій ВІЛ-інфекції (переведення осіб хворих на туберкульоз легень з ΙΙΙ клінічної стадії в ΙV стадію СНІД).

У структурі СНІД-індикаторних захворювань превалює туберкульоз, що став основною причиною смерті хворих на СНІД. Несприятливою прогностичною ознакою є швидкі темпи зростання поєднаної патології ВІЛ-інфекції/туберкульозу. Між збільшенням захворюваності на туберкульоз і поширенням ВІЛ-інфекції існує виражена залежність, зумовлена тим, що обидва захворювання є соціально значущими та поширюються переважно серед маргінальних верств населення.

Витрати на одного мешканця по галузі ”Охорона здоровя” у 2011 році порівняно з 2010 роком збільшилися на 6,4 % та склали 782 грн.

За напрямами «Якість життя населення регіону» і «Формування високої української культури, самодостатності громад, їх спроможності до самоврядування» проаналізовано 16 індикаторів, визначених радою з питань впровадження, моніторингу та оцінювання Стратегії.

Показники з позитивною динамікою:

- валова додана вартість (ВДВ) на одну особу за 2010 рік склала 23,66 тис. грн. та збільшилась на 29,5 % до рівня 2009 року;

- наявні доходи на одну особу в області за 2011 рік становили 23,14 грн., що на 14,4 % більше ніж у 2010 році. Розмір наявних доходів населення в області є вищим за середній по Україні (21,25 тис. грн.). За цим показником у рейтингу регіонів України область займає 4 місце.

- протягом 2011 року на обліку в службі зайнятості перебувало 84,8 тис. осіб. Кількість вакансій, наданих до центрів зайнятості області на 01.01.2012 зменшилась до 0,8 тис. од. (проти 1,6 тис. на початок 2011 року), навантаження на одне вільне робоче місце склало 28 осіб, проти 17 осіб на початок 2011 року. При цьому, рівень зареєстрованого безробіття порівняно з початком року скоротився на 0,23% і на 01.01.2012 становив 2,1 %.

Чисельність незайнятих громадян, які перебували на обліку в службі зайнятості у 2011 році у порівнянні з 2010 роком зменшилася на 2,8 тис. осіб та становила 23,1 тис. осіб.;

- рівень безробіття населення у віковій категорії 15-70 років, визначений за методологією МОП, у 2011 році склав 7,2 % проти 7,5 % у 2010 році.

- рівень освіти населення (повна вища освіта) у 2011 році становив 20,8 % від проти 17,6 % у 2010 році (за даними вибіркового обстеження домогосподарств області);

- середня очікувана тривалість життя збільшилась, як у жінок – на 0,6 %, так і у чоловіків – на 0,57 % та склала 76 та 65,7 років відповідно.

Зросла активність територіальних громад:

- кількість громадських слухань, консультацій з проблемних питань та інших форм прояву активності громадськості у 2011 році порівняно з 2010 роком збільшилась на 66 %;

- 480 проектів рішень обласної та місцевих рад у 2011 році виносились на громадські слухання (177,1 % до 2010 року).

До індикаторів з негативними тенденціями віднесено збільшення:

- питомої ваги зайнятих в важких та шкідливих умовах праці до 35,8 % проти 33,8 % у 2009 році (показник розраховується раз у два роки);

- рівня злочинності на 10 тис. населення до 153,6 одиниць проти 152,5 у 2010 році.