Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На телеканалі «Запоріжжя» відбулася «пряма лінія» за участю голови облдержадміністрації Юрія Артеменка

25 лютого 2005 - 16:05

Подаємо стислий виклад відповідей голови облдержадміністрації на запитання журналістів і телеглядачів.

 

Кор: Що дісталося у спадщину від старої влади?

Артеменко: Ми отримали розкрадену країну. Але будемо працювати і все у нас буде добре.

 

Кор: Яка ситуація склалася в державі і в області і яке Ваше місце в цій системі?

Артеменко: Я не можу сказати, що все так добре. Прийшла нова команда, з новими підходами, з новими поглядами на життя. Люди, які опираються в першу чергу на народ. Цій команді важко. Мені настільки є дивними деякі речі старої влади і, зокрема, це багато паперів, відсутність живої роботи, якісь дивні стосунки між людьми. Я звик зазвичай телефонувати будь-кому з ким працюю і вітати з днем народження просто так. Я взяв квіти і прийшов до завідуючої відділом, яка працює із зверненнями громадян, вона була здивована. Ту спадщину, яку ми прийняли, важко розгрібати. Для того, щоб ми вселили віру, що влада може бути чесною, порядною, яка  турбується про людей, маємо з ними говорити спільною мовою.

 

Кор: Нова влада за традицією починає з ревізії старої. Чи перевіряються дії старої влади, не дивлячись на те, що Ви говорили про дружні стосунки з тим же В. Березовським?

Артеменко: Це справа не  просто влади, а будь-якого керівника. Моїми першими кроками було подивитися, які справи ми приймаємо. Ми закінчуємо разом з КРУ перевірку роботи облдержадміністрації, фондів, які були створені. Наступним кроком буде перевірка міської влади і так далі. Головне, щоб це було прозоро. Я скажу, що десь 2-3 березня запрошую журналістів на прес-конференцію, щоб оголосити перші результати перевірки.

Я хочу сказати про такий благодійний фонд «За розвиток Запорізького краю». Так, благодійна справа. Ось список організацій, які робили внески. Засновником був футбольний клуб «Металург». Керував ним Григорій Самардак. Фонд зібрав 8,5 млн. грн. Зараз залишилось 8 тисяч грн. Люди здавали на акцію «Комп’ютерний клас- кожній школі». Цей Фонд і процедура витрачання повинні бути прозорими.

Я вам розповім, куди пішли кошти. 4 млн. 120 тис. грн. витрачено на утримання футбольної команди. Мені дивно, коли говорять, що утримує «Запоріжсталь». Команду утримує громадськість! Куди пішли інші кошти. 751 тис. грн. витрачено на передплату газети «Надія» ветеранам. На акцію «Майстри мистецтв – ветеранам Великої Вітчизняної», це те, що називалось турами на підтримку В. Януковича, витрачено 255 тис. грн. На розробку інформаційного плакату - 152 тис. грн.   Були і добрі справи: на організацію приазовсько-чорноморської експедиції В. Супруненка витрачено 20 тисяч, на лікування дітей-інвалідів -30 тис. грн. А от за перереєстрацію авто «Мерседес-бенц», яким користується прокуратура, управлінню ДАІ перераховано 15 тис. грн.

І про ставлення до різних партій. Я не розумію чому СДПУ(о) перераховано було 32 тис. грн. І ще. Не сільським людям (я повернувся сьогодні з Гуляйпільського району і бачив, як живуть там люди), а Запорізьким ПРЕЖО перераховано кожній від 6 до 200 тис. грн. Начебто на ремонт покрівель, освітлення. Говорили, що це дала влада, особисто прем’єр-міністр. Ці матеріали підуть в прокуратуру.

 

Кор: Ви знаєте, як наш регіон проголосував, значить їм таке життя подобалось. Можливо, Вам не варто нічого чіпати?

Артеменко: Ви знаєте, як збиралися ці кошти з бюджетників. Люди перераховували конкретно на комп’ютерні класи. І я у свій час теж перерахував. Якщо ми створюємо благодійні фонди, то це треба робити чесно і прозоро. Це по-перше. По-друге, як проголосували люди. Я – житель Запоріжжя. Коли мені кажуть, що запоріжці проголосували добре чи погано, я відповідаю, що запоріжці проголосували не відверто, найбільш відверто голосував Київ. Захід... там бачать людей, які приїздять з Європи. На Сході – симпатії до червоного кольору, до комуністів. А от в Києві 15% на 70% найбільш об’єктивно, бо в Києві існував і «5-ий канал» і «1+1», група Ющенка, Януковича, Пінчука. Там велика зарплата. Люди не бояться, що їх звільнять. А тут, якщо б людина виступила відверто, її б звільнили.

 

Кор: Давайте персонально про нову команду. Яке місце відведено професіоналізму? Чи будуть в новій команді старі обличчя?

Артеменко: Про принципи. Професійність і порядність. Якби ми жили в правовій державі, я б сказав, що, по-перше, професіоналізм, а потім порядність. В нашій ситуації тільки в комплексі. Якщо ти професійний, але не порядний, то ти не влада. Треба бути порядним, бо командою професіоналів можна себе оточити. Коли буде сформована команда?. Я скажу, що є три кола. Перше -- це заступники, друге - голови райдержадміністрацій і третє - начальники управлінь. Зараз ми формуємо перші дві команди. Підійшли до цього так... Довго ми чекали, Уряд змінив структуру облдержадміністрації. Якщо раніше було 8 заступників, то зараз буде 4. По –друге нам треба було розмовляти з людьми. Уже визначено кандидатури трьох заступників. І визначено 15 з 20 голів райдержадміністрацій. Не хочу називати персонально, бо ще Президент їх не затвердив. Через п’ять днів будуть Укази Президента. Дуже важко визначалися кандидатури, бо треба порядних, а ще узгодити з різними політичними силами. Причому, в цих силах немає єдності між собою. Це проблема теж. Є багато людей, яких би я хотів залишити на старих місцях. Ні не так Не порядних, а дуже професійних. Але їхня участь у виборах, відвертий адміністративний тиск, не дозволяє їм залишатись на посадах. І є перші призначення на рівні начальників управлінь. Ми оголосили своєрідний конкурс на заміщення посади начальника управління охорони здоров’я. Зібрали лікарів і дали їм список людей, які зараз працюють, список, який пропонують партії і пропонуйте свій. Оберіть три кандидатури і дайте мені, щоб я визначився, бо я веду за них персональну відповідальність . І я обрав з них Валерія Гайдука. Теж саме будемо робити по управлінню культури.

 

Кор: І все ж попередній керівник є вашим радником.

Артеменко: Коли я брав радником Зінаїду Лашкул, подякував їй за попередню роботу, а потім ми відверто розмовляли, як їй важко було працювати, як їй не давали вирішити проблему приватних аптек. І я сказав, що мені потрібен її досвід. Будьте моїм радником.

 

Кор: Дуже затягнувся виборчий процес. Настільки це завдало проблем. Бюджет прийнято, як працювати в таких умовах, як наповнити Пенсійний Фонд. У вас і до можливої перемоги і до можливої поразки 12 місяців. Вам потрібен успіх, як цього досягти?

Артеменко: Не треба так говорити, що до перемоги чи до поразки – рік, бо у Ющенка є 5 років. Не треба змішувати парламентські вибори з президентськими. 5 березня у Києві збирається з’їзд партії, яку умовно називають президентською. Туди увійдуть різні партії. Визначаться. Можливо окремо підуть НРУ, БЮТ. А як перемогти, скажу: чесно працювати. За рік економіку з тим багажем, який дістався, не зробиш. Але можна зробити багато, щоб люди сказали: повіримо цій владі. Треба показати, що влада хоче говорити з людьми, що вона не під вибори. Нам буде важко. Нам дістався дефіцит Пенсійного фонду 20-25 млрд. грн., 7 млрд. грн. боргу не повернутого ПДВ, який стягнутий наперед. Вишукуються нові схеми і досить не стандартні. В тому числі і через реприватизацію. І вже є варіанти. Є навіть варіант, де буде профіцит бюджету.

 

Телеглядач: Як уявляєте собі процес оновлення правоохоронних органів?

Артеменко: Коли я ще починав працювати журналістом, починав з кримінальної теми. Я знав ще Поляка як заступника начальника міського управління. Ситуація в органах різна. В СБУ-одна, в прокуратурі – інша і найстрашніша – в міліції. З міліції пішли професіонали. Зараз багато з тих, хто там працює або співробітничають з бандитами, або служать і там. Вони так вляпались на цих виборах в політику.

Я зараз думаю, хто буде силовиком, веду переговори з Києвом. Хотілося б, щоб був чесним, а виходить, що немає таких. Треба, як в 1945, оголошувати мобілізацію. Я наведу приклад не по силовикам, а по податковій адміністрації. Зараз її очолює в області Тетяна Єфименко. Ще до її приходу був такий факт. Є майже 35 фірм, які жили, працювали в 2003 році і у них валовий прибуток був нульовим. В 2004 році буквально за місяць вони переводяться до податкової Луганської області. І там вони платять мізерні податки. І таким чином лише по цих фірмам пройшли майже 7 млдр. 380 тис. грн. Будемо шукати. Гроші є, тільки вони затримуються не в тих кишенях.

 

Кор: Багато запитань стосовно «Мотор Січі». Чому влада не реагує на виступи В. Богуслаєва?

Артеменко: Ніхто не буде закривати підприємства з політичних причин. Генеральна прокуратура порушила справи про фальсифікацію виборів в цілому по Україні, де є прізвища наших земляків. Є такі справи і в обласній прокуратурі.  А тепер з приводу чуток про вивіз моторів в Росію. Скажу, що це лише чутки.

 

Кор: Ви шукаєте схеми, які б дозволили  наповнити бюджет. А це значить, що багато пільг для підприємств буде ліквідовано.

Артеменко: Поживемо - побачимо. Я був на «ЗАЗі». Сказав, що я проти того, щоб ліквідовувати пільги. Треба просто подивитись, куди йдуть деякі гроші. Я зараз призупинив тендер на пасажирські перевезення по області. Тому, що ми побачили, що за кожною фірмою стоїть хтось від влади. Для того, щоб працювати, вони платять їм. На цих перевезеннях це 2 млн. грн. в рік. Наше завдання, щоб платили не в кишеню, а в бюджет.

 

Телеглядач: Чи скоро влада буде вникати у справи освіти?

Артеменко: Це буде. Але не можу сказати, що це буде завтра. Програма по освіті є.

 

Кор: Ви патріот регіону?

Артеменко: Не можна бути патріотом Донецька чи Львова. Я –патріот України. Інакше це веде до розколу. А що це таке, ми вже знаємо.

 

Кор: Реприватизаційні процеси в області. Влада втручатись буде?

Артеменко: Я сказав: давайте жити за законом. В області крали меліоративні труби,  обмотували їх на запорізькому заводі і вивозили за кордон. І влада це знала. Знищено меліоративну систему. Цього більше не буде.

 

Кор: На території Запоріжжя є «біла» пляма. Це – балка Середня. Що там відбувається?

Артеменко: Там багато вже вкрали. Це відвали металургійних заводів. Тепер там беруть як металолом ті відвали. Через суди доведено, що це – власність заводів, а не держави. Я не думаю, що це вірно. Вона поділена на квадрати. Будемо переглядати питання.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію