Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Микола Ярмощук: «Завдяки появі перинатального центру ми зможемо подарувати нову якість життя дітям та їхнім матерям»

31 січня 2012 - 14:24

Микола Ярмощук: «Завдяки появі перинатального центру ми зможемо подарувати нову якість життя дітям та їхнім матерям»

Заступник голови обласної державної адміністрації Микола Ярмощук під час брифінгу поінформував журналістів про хід створення в Запоріжжі обласного перинатального центру, що здійснюється у рамках реалізації Національного проекту «Нове життя – нова якість в охороні материнства та дитинства».

- Останні півроку обласна виконавча влада активно працює над реалізацією Національного проекту «Нове життя – нова якість в охороні материнства та дитинства», що передбачено Програмою Президента України Віктора Януковича «Україна для людей». Обласний перинатальний центр буде створено у Запоріжжі на базі міського пологового будинку №5. Зараз ми оформлюємо документи з передачі будівлі медичного закладу у власність обласної ради, і після цього зможемо розпочати роботу над проектно-кошторисною документацією. Після оформлення необхідних документів ми здамо будівлю в оренду місту за 1 грн. на рік, а самі будемо працювати над підготовкою перинатального центру. Під час цих робіт пологовий будинок буде працювати в звичайному режимі, - повідомив Микола Ярмощук.

Завершити передачу будівлі пологового будинку у власність обласної громади планується у лютому поточного року,  одразу після цього почнуться роботи з підготовки проектно-кошторисної документації.

За словами начальника управління охорони здоров’я ОДА Андрія Запорожченка, вже зараз пологовий будинок №5 частково виконує функції перинатального центру, але завдяки реалізації Національного проекту «Нове життя – нова якість в охороні материнства та дитинства» в області з’явиться повноцінний перинатальний центр, у якому буде надаватися медична допомога як майбутнім матерям, так і немовлятам.

- Зараз у пологовому будинку №5 лікують серйозні патології та захворювання під час вагітності, є шість місць у реанімації для немовлят. Створення ж повноцінного перинатального центру дозволить розширити матеріально-технічну базу медичного закладу, збільшити можливості допомоги немовлятам. Крім того, що буде розширене реанімаційне відділення для немовлят, у центрі буде здійснюватися другий етап виходжування - після  переведення новонароджених з реанімаційного відділення, - зазначив Андрій Запорожченко.

За словами Миколи Ярмощука, створення таких центрів в Україні дуже важливе, бо майбутні матері часто зіштовхуються з проблемами, починаючи з самого зачаття дитини.

- Багато українських жінок мають проблеми зі здоров’ям не тільки протягом вагітності, а й із зачаттям дитини. Якщо в майбутніх матерів будуть виявлені якісь серйозні проблеми та патології, їх будуть переводити до обласного перинатального центру, який супроводжуватиме цих жінок аж до самих пологів, і в разі необхідності – вже після них. В Україні високий показник смертності немовлят – 9,4 на 1000 малюків, що вище, ніж у середньому в Європі, тож ми маємо вирішувати цю проблему. І саме завдяки роботі перинатального центру ми зможемо подарувати нову якість життя дітям та їхнім матерям, - зазначив заступник голови ОДА.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області