Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В центрі уваги – здоров’я матері і дитини

7 квітня 2005 - 16:22

Про проблеми здоров’я матерів та дітей і їх вирішення журналістам розповіли Наталія  Авраменко -  головний лікар обласного Центру реабілітації    репродуктивної функції людини, голова депутатської комісії     обласної ради (контактний телефон: 224-05-80), Олександра Філімоненкова – генеральний директор обласного територіального медичного об’єднання  “Дитинство”, головний лікар обласної клінічної   дитячої лікарні (контактний телефон: 64-29-67), Яніна Фершал – заступник  начальника управління охорони  здоров’я Запорізької міської ради (контактний  телефон:  224-10-76), Віктор Цисс – головний  лікар обласного Центру здоров’я (контактний   телефон: 289-60-47) та Геннадій Леженко  – завідуючий кафедрою госпітальної педіатрії  ( контактний телефон: 64-66-37).

Питання організації якісного медичного обслуговування жінок і дітей – один з головних напрямків роботи закладів охорони здоров’я  області. За  станом на 01.01.2005 в області проживає 358138 дітей віком до 18 років, в тому числі   до 14 років – 268123 чол.(2003 - 283217 чол.),  15-17 років - 90015 чол. (2003 - 90757 чол.).  Тобто відмічається зменшення дитячого населення на 15836 чол., але   в 2004 році в області народилось на 790 дітей більше, ніж в 2003 році.

У динаміці показників здоров’я дитячого населення, відмічалося на прес-конференції, на жаль, зберігається несприятлива тенденція. На 5,8 % у 2004 році збільшився показник захворюваності, переважно за рахунок хвороб органів дихання, інфекційних хвороб, хвороб шкіри, травм та отруєнь. Серед дітей першого року життя поки що спостерігається  збільшення питомої ваги природжених вад розвитку і генетичних захворювань, зростання питомої ваги дітей, народжених з травмами, патологією ЦНС; хронічних форм патологій і хвороб алергічного походження. І, як результат – підвищення загальної кількості дітей-інвалідів.

В структурі інвалідності на I місці знаходяться  хвороби нервової системи – 23,3 %.  З метою реабілітації  дітей з  ураженням  нервової  системи  та  дітей-інвалідів вперше в Україні на базі обласної дитячої лікарні  створено обласний  Центр ранньої  медико-соціальної  реабілітації  дітей  з  ураженням  нервової  системи  та  дітей-інвалідів. Для своєчасного попередження вроджених вад розвитку дітей на базі обласної клінічної дитиячої лікарні (ОДКЛ) створено  центр медико-генетичного консультування. Позитивні результати  дало  створення перинатальних центрів, двухфазовий скрининг вагітних, медико-генетичне консультування.

У цьому році, відмітила Наталія Авраменко, область вперше отримала державне фінансування (300 тис. грн.) на безкоштовне обстеження вагітних стосовно внутрішньоутробних інфекцій, які стали серйозною перешкодою на шляху до народження здорових дітей. Крім того, держава виділила 290 тис. грн. для проведення штучного запліднення жінок з жіночою патологією (ектракорпоральне  запліднення). На обліку в обласному центрі реабілітації репродуктивної функції людини знаходиться   понад 500 подружніх пар, які за умови проведення штучного запліднення можуть мати дітей. Перші 30 подружніх пар вже готуються до цієї найнеобхіднішої і найщасливішої події у своєму житті. Сьогодні в Україні налічується близько 1 млн. безплідних подружніх пар, спостерігається висока питома вага невиношування вагітності (яка нині сягає 10 %). З метою реабілітації репродуктивної функції людей понад десять років тому  в нашій області був відкритий центр на вул. Дивногірській, 5 (224-05-85).

За два останніх роки вирішено першочергові завдання щодо зміцнення матеріально-технічної бази дитячих і родопомічних закладів, насамперед, відділень реанімації та інтенсивної терапії, підвищення кваліфікації медичних кадрів, медикаментозного забезпечення. Для дитячих і пологових будинків області з різних джерел фінансування придбано устаткування на суму близько 5 млн. грн.  Переоснащено дитячі неонатологічні бригади. Централізовано пологові будинки забезпечені сукримом, альвеофактом та іншими вкрай необхідними медикаментами. Практично у всіх районах і містах області пологи проводяться безкоштовно. В області  створена система моніторингового спостереження за вагітними та породіллями груп високого ризику з першого етапу нагляду до обласного рівня.  В 2004р.  пологові будинки м. Запоріжжя  № 3,4,5,9 акредитовані комісією МОЗ України як «пологові будинки доброзичливі до дитини». Дитячий  Будинок  «Сонечко»  на сьогодні є одним із кращих в Україні щодо  матеріально-технічного забезпечення та організації лікувально-виховного процесу.

З метою покращення якості надання медичної допомоги дитячому та жіночому населенню області, акцентували увагу доповідачі, першочергового вирішення потребують такі нагальні проблеми:

1. Завершення  реконструкції обласної дитячої лікарні, де високоспеціалізовану медичну допомогу отримує все дитяче населення сільких районів області,  та Центрів медико-генетичного консультування і   ранньої  медико-соціальної  реабілітації  дітей  з  ураженням  нервової  системи  та  дітей-інвалідів на її базі.

2. Відкриття обласного пологового будинку.

3. Продовження роботи щодо зміцнення матеріально-технічної бази та доведення фінансування до нормативних потреб лікувально-профілактичних закладів охорони материнства і дитинства.

Саме ці проблеми і визначені одними з головних для діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у напрямку поліпшення медичного обслуговування населення.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями