Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

З робочим візитом на Запоріжжі побував віце-прем’єр-міністр України Микола Томенко

11 липня 2005 - 10:37

Ю.Артеменко та К.Сушко провели гостя Тарасовою стежкою, показали будівельний майданчик майбутнього історико-етнографічного комплексу „Запорозька Січ”, відвідали Святилище – місце поклоніння богам древніми хортичанами.

Після цікавої подорожі стежками древньої і вічно юної Хортиці у конференц-залі музею Микола Томенко дав прес-конференцію для журналістів центральних і місцевих ЗМІ. У вступному слові віце-прем”єр-міністр поділився своїми враженнями від побаченого, виклав підходи Уряду до питань відродження Хортиці, щодо проблеми будівництва мостових переходів через Дніпро у Запоріжжі.

- Для нас важливо, щоб роботи, які почалися на Хортиці, мали комплексний і стратегічний характер, - підкреслив М.Томенко. – Історія Києва та інших регіонів вчить, що без системного концептуального підходу нема сенсу розпочинати роботи. Під час розмови з Костянтином Івановичем ми дійшли згоди про будівництво спочатку малого кола Хортиці, яке ми з вами обійшли. Воно включатиме сім чи більше туристичних маршрутів, починаючи від древнього Святилища і закінчуючи отцями-засновниками заповідника, сучасним музеєм історії.

Дуже цікава ідея із створенням Тарасової стежки. Це поєднання історії, енергетики острова. Адже ми повинні враховувати, що Хортицю відвідуватимуть не лише історично настроєні паломники, а й звичайні туристи, туристи-іноземці, які пізнаватимуть історію і культуру всієї України. І робити це через асоціацію із знаменитими людьми, які топтали цю землю, - досить  вдало.

Думаю, той маршрут, який ми пройшли, згодом запрацює, заграє у різнокольоровому вимірі української історії.

Щодо фінансування робіт – потрібно визначити пріоритети. Мені приємно, що Костянтин Іванович мислить стратегічно. Ми говорили з ним, переконував Юрій Анатолійович мене (Артеменко – прим. Прес-служби) і разом відстоювали в Уряді обсяг фінансування. Спочатку був мільйон, а потім вийшли на п”ять. Активно відгукнулися на ініціативу Президента України бізнесмени, трудівники різних регіонів. Сьогодні варто подумати над створенням дієвого громадського контролю за витрачанням цих коштів, щоб ні в кого не було спокуси вкрасти народні кошти. Особливо хочу підкреслити, що генеральна лінія Президента, Уряду, місцевої влади і генерального директора заповідника – всі кошти підуть на будівництво, жодної копійки вкрасти нікому не вийде!

Необхідно в літньо-осінній період максимально провести стартовий обсяг робіт, щоб туристи були свідками розгортання будівництва комплексу на Хортиці.

Торкнувшись концепції відтворення Запорозької Січі, М.Томенко підкреслив: „Я достатньо поїздив по світу, щоб підтримувати вузькі академічні заклади. Ми повинні мислити і категоріями масової культури, і туризму. Треба знайти компроміс між історією та реальним життям і спокійно вести роботу. Бо якщо будемо шукати точні карти, то дискусія затягнеться на сторіччя. Моя позиція: на треба боятися, що ми десь переступимо елементи масової культури чи елементи туристичні і відійдемо від академічної науки. Бо наука – то точні відомості, а не просто гіпотези.

А в зимовий період просунути наукову, просвітницьку роботу. Я зі свого боку обіцяю, як тільки ми завершимо структурне формування туристичної служби, потурбуватися про включення Хортиці до загальнонаціональних туристичних маршрутів... Я дуже задоволений, що Хортиця почала жити”.

Насамкінець віце-прем’єр-міністр виклав свою точку зору з приводу будівництва мостів через Дніпро у Запоріжжі. М.Томенко запропонував провести дискусію у місцевих ЗМІ, зваживши „за” і „проти” різних варіантів будівництва. І з фінансової сторони теж, так як кошти необхідні величезні.

„Я сторонник не заборони будівництва, а альтернативного варіанту, зауважив віце-прем’єр-міністр. – Якщо ми проводимо справжню дискусію, тоді я за те, про це ми радились з губернатором, щоб у Запоріжжі вперше провести консультативний референдум. Я готовий залучити до нього експертів і спеціалістів. Але його ефективність визначатиметься попередньою дискусією, якщо кожен житель міста чітко знатиме про альтернативні варіанти. Треба чітко зважити всі аспекти: економічні, історичні, екологічні. Треба більше інформації, більше реальної дискусії – і ми вихід знайдемо”.

М.Томенко відповів на численні запитання журналістів. Зокрема, на запитання як будуть вирішуватися екологічні проблеми Запоріжжя, адже без цього важко сподіватися на потік туристів на Хортицю, віце-прем’єр відповів, що саме ці питання передбачає програма входження України до Світової організації торгівлі. Добрий приклад подає Алчевський металургійний комбінат, який першим в Україні взявся реконструювати виробництво за європейськими стандартами.

Цією важливою проблемою у Запоріжжі повинні опікуватися і обласна і міська влада.

Відносно заяви Президента України, який недавно теж побував на Хортиці, про неодмінну допомогу легендарному острову, яка надійде й з  інших регіонів, М.Томенко повідомив, що до підтримки Хортиці вже підключилися трудівники Києва, Сумщини. Заклик неодмінно знайде відгук і в інших регіонах.

На запитання як віце-прем’єр оцінює свою роботу за минулі півроку, Микола Володимирович відповів: „Швидше добре, ніж погано”.

Після прес-конференції високий гість разом з губернатором і ген директором музею відвідали плавневу частину Хортиці. М.Томенко провів також „пряму лінію” на радіостанції „Великий Луг”. А увечері Микола Володимирович від імені Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко вітав учасників Першого міжнародного фольклорного фестивалю „Сила України”, який фінішував на Запоріжжі.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни