Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Для аграріїв має бути налагоджена система навчання та інформування

27 червня 2013 - 12:44

Під час робочої поїздки голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка до Токмацького, Оріхівського, Куйбишевського та Розівського районів головною метою було  ознайомлення з ходом робіт по збиранню врожаю ранніх зернових на полях регіону. Очільник регіону побував у фермерському господарстві «Токмацьке 2010» у Токмацькому районі, відвідав ТОВ «Мала Токмачка» в Оріхівському районі, в Куйбишевському районі ознайомився зі станом врожаю на полях ТОВ «Україна», а також поспілкувався з керівництвом та працівниками дослідної станції Національної Академії аграрних наук у Розівському районі.

Як підкреслив Олександр Пеклушенко, головне завдання поїздок по районах області під час жнив - не лише побачити реальний стан справ у господарствах регіону, але й оцінити ступінь гармонізації взаємин між представниками влади на місцях та сільгоспвиробниками.

- У всіх районах згуртованість та єдність представників влади місцевого рівня та сільгоспвиробників я побачив та відчув. Голови райдержадміністрацій, районних рад знають господарства, їх керівників, стан справ у аграрному секторі, - констатував голова облдержадміністрації.

Але, як показала робоча поїздка, у запорізьких аграріїв є проблеми, які потребують більш пильної уваги з боку обласної влади, а також питання, які необхідно вирішувати на центральному рівні.

Зокрема, Олександр Пеклушенко в черговий раз переконався, що результат роботи сільгоспвиробників – а саме врожайність – залежить не лише від погодних умов, які склалися на території, але  й від фахового рівня працівників агропідприємств, їх поінформованості щодо новітніх технологій у галузі.

- Земля не терпить недбалості. Якщо в землю не вкладати знання та сучасні технології, не отримати й віддачі. Ми бачили поля, де є професійний підхід, і де є аматорство. Різниця в досягнутих результатах – у рази, я вже не кажу про культуру землеробства. Навчанням, інформуванням  аграріїв мають займатися  обласні структури, відповідні інспекції. На найближчій апаратній нараді ми обов’язково заслухаємо окремі інспекції, котрі, на мою думку, не виконують свою головну роль. Їх головне завдання – не складати протоколи про порушення, а допомагати сільгоспвиробникам та навчати. На жаль, ні першого, ні другого в багатьох випадках я не побачив. Отже, в нас є ще час втрутитися , зробити висновки, особливо по наступному року, - наголосив голова облдержадміністрації.

Серед проблем, які озвучували під час зустрічей з керівником області сільгоспвиробники, одна з найгостріших – прихована тінізація ринку аграрної продукції. Зокрема, це стосується селян-одноосібників, які сплачують податків у декілька разів менше. Недосконале законодавство створює нерівні умови для агаріїв та позбавляє бюджети територій додаткових коштів для розвитку,  переконані і сільгоспвиробники, і представники місцевої влади.

Цю проблему необхідно вирішувати одразу в кількох напрямках,  вважає голова облдержадміністрації.  Це посилення роботи податкових органів, удосконалення законодавства та роз’яснювальна робота в громадах.

- Якщо ми не будемо бачити, що порушується закон, ми не зможемо рухатися далі. Того одноосібника, який вкладає  труд у свої два гектари та сам користується плодами своєї праці,  ніхто не торкнеться. Але в нас з’явився цілий клас селян, котрі де-юре одноосібники, а де-факто - масивом здають свої паї в оренду, ці паї обробляються, але це майже не оподатковується. Отже, виникає дисбаланс. Одна половина району сплачує податки та вкладає гроші в соціальний розвиток території, а інша половина  вкладає гроші лише у свою кишеню. Сьогодні йде боротьба за кожен відсоток, а тут 50% поза касою. Звичайно, ми цього не допустимо. І в першу чергу будемо вести роз’яснювальну роботу. Переконаний, що люди розуміють, що все минає, а податки - вічні, - підкреслив Олександр Пеклушенко.

У вирішенні питання щодо створення рівних умов для всіх сільгоспвиробників  на законодавчому рівні голова облдержадміністрації заручився підтримкою голови комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради Григорія Калетника.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями