Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі сільгоспвиробники працюють самовіддано, мають вікові традиції та можливість виробляти екологічно чисті продукти – Валерій Баранов

19 березня 2014 - 15:45

Голова обласної державної адміністрації Валерій Баранов взяв участь у засіданні обласної координаційної ради з питань агропромислового комплексу. Учасники заходу – члени коордради, керівники агропідприємств та сільськогосподарських комплексів, керівники управлінь та відділів агропромислового розвитку райдержадміністрацій, а також представники банків і компанії «Запоріжнафтопродукт», яка забезпечує сільгосвиробників паливно-мастильними матеріалами.

- Потенціал агропромислового комплексу Запорізької області – колосальний. У нас є все:  звичка працювати самовіддано, по-селянськи, вікові сільськогосподарські традиції і можливість виробляти екологічно чисті продукти. Це – те, чим запоріжці можуть зацікавити не тільки Європу, а й увесь світ, - сказав Валерій Баранов під час засідання.

Крім того, очільник регіону подякував запорізьким аграріям, які минулого року виробили продукції майже на 10 млрд. грн.

Після презентації оновленого складу обласної координаційної ради з питань агропромислового комплексу при голові облдержадміністрації спеціалісти розглянули найактуальніші питання поточного часу – погодні ризики, забезпечення насіннєвим матеріалом та матеріально-технічними ресурсами.

Про стан справ у агропромисловому комплексі та перспективи розвитку поінформував директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Андрій Ревуцький.

За його словами, в поточному році планується зібрати врожай 2,2 млн. тонн зерна. Для досягнення цієї мети восени запорізькі аграрії посіяли 667 тис. га озимих культур, сходи отримано на 99,7% засіяних площ. Наразі 87% посівів знаходиться в доброму та задовільному стані, 12% - у  слабкому, 1% - загинули.

Для проведення комплексу весняно-польових робіт сільгосппідприємствам області необхідно 2,3 млрд. грн. Господарства забезпечені власними коштами тільки на 2 млрд. грн., з яких фактично вже витрачено 850 млн. грн. Кошти, яких не вистачає - 305 млн. грн. - будуть залучені за рахунок банківських кредитів. У ході наради виступили представники «Приватбанку», «Метабанку» та «РайффайзеннБанкАваль», які поінформували про умови надання кредитів сільгоспвиробникам.

Мінеральними добривами господарства регіону забезпечені на 80% від потреби, пестицидами - на 56%. Також господарства на 71% забезпечені дизельним паливом та на 89% - бензином.

Щодо структури посівних площ директор Департаменту АПК ОДА відзначив, що насиченість сівозмін зерновими культурами в поточному році складе 52%. Наразі ярі культури посіяні на площі 111 тис. га (39 %).

Серед пріоритетних напрямків роботи агропромислового комплексу визначено забезпечення продовольчої безпеки, яка напряму залежить від якості проведення весняно-польових робіт. Разом з тим, на сьогодні однією з основних проблем  аграріїв залишається засушлива погода. За інформацією заступника голови обласної державної адміністрації (стажування) Олега Ніколенка, нині тільки в семи районах області (північно-західних) є запас продуктивної вологи. Разом з тим, представник Запорізького обласного центру гідрометеорології повідомила, що найближчими днями на території регіону очікуються опади, а також і наприкінці березня, що дозволить дещо покращити ситуацію.

Підбиваючи підсумки наради, Олег Ніколенко висловив переконання, що запорізькі аграрії мають усі ресурси та можливості для того, щоб якісно провести посівну та виростити врожай.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також