Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Аварійні каналізаційні колектори у м.Бердянськ буде відремонтовано за кошти резервного фонду обласного бюджету

8 липня 2014 - 14:28

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Григорій Самардак провів позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому розглянуто єдине питання - вжиття заходів щодо запобігання виникненню надзвичайної ситуації  у м. Бердянськ у зв’язку з аварійним станом каналізаційних самопливних колекторів по вул. Свободи.

Як повідомив заступник міського голови м. Бердянська Олександр Свідло, у центральній частині міста склалася  надзвичайно складна ситуація, пов’язана  з аваріями  на самопливних  каналізаційних колекторах.

- 11 червня  сталося  перше обвалення   каналізаційного самопливного  колектора  по вул. Свободи  на дільниці  від вул. Петровського до КНС-5, розташованої по вул. Шевченка. Цей колектор  введений в  експлуатацію ще в 1972 році, довжина зруйнованої дільниці  сягає до 147 м.  Руйнування  колектора виникло у зв’язку  з вичерпаним  терміном  експлуатації, що  складає 30 років  для залізобетонних труб. 28 червня сталося  друге обвалення - по вул. Свободи  на дільниці  від вул. Енгельса  до КНС-5. Цей колектор введений в  експлуатацію у 1973 році, довжина зруйнованої дільниці  - приблизно до 100 м.   Руйнування  колектора виникло у зв’язку  із завершенням  терміну  експлуатації та впливом газової ерозії  на залізобетоні труби, - повідомив Олександр Свідло.

За словами посадовця, колектор  по вул. Свободи забезпечує транспортування стоків з Бердянської коси, Курорту,  мікрорайону Слобідка, частково мікрорайону Колонія і більшої частини  центрального району  міста. З метою запобігання  виникнення  екологічної загрози і недопущення  розливу  стоків   по території міста,  потрапляння їх  до акваторії Азовського моря та  забезпечення  безперебійного  відведення  стоків                                          КП «Бердянськводоканал»  виконано монтаж  тимчасового  вузла  перекачки  стоків  по напірному  трубопроводу довжиною 147 м. 

- Роботи  з усунення аварії на глибині від 4,7 до 5 метрів ускладнені у зв’язку  з  підняттям рівня грунтових вод  внаслідок проливних дощів  і обрушенням  піщаних грунтів у місці  розриття. Спеціалісти КП «Бердянськводоканал» ведуть роботи  по відкачуванню грунтових вод  та монтажу  щитів  для запобігання   подальшого обвалення грунту. За попередніми розрахунками, витрати КП «Бердянськводоканал», пов’язані  з ліквідацією аварії,  складатимуть 1037,741 тис.грн., - повідомив Олександр Свідло.

Станом на 1 липня на ліквідацію  аварії  витрачено  172,7 тис.грн., у тому числі  30 тис.грн. - на придбання  труби  «КОРСІС», на електроенергію, паливо та інші  матеріали. В роботах були задіяні 18 одиниць техніки та дві аварійні бригади. Тільки на придбання труб на 250 метрів потрібна сума  240 тис.грн, для  подальших  робіт  власних коштів  у  підприємства немає.

- На виконання робіт з ліквідації  аварії буде  виділено  з резервного  фонду місцевого бюджету 50 тис.грн. Для закінчення робіт з усунення  аварійної ситуації  необхідно  ще  815,064 тис.грн. Пропускна  спроможність  колекторів  по вул. Свободи складає 6 тис. куб.метрів стоків на добу. Ситуація, що  склалася після аварії на каналізаційному колекторі  по вул. Свободи, може призвести до  непередбачених  наслідків і  нанесення місту значних екологічних збитків, а саме: до розливу стоків  по території центральної частини міста і забруднення  земельної ділянки  на площі  орієнтовно  15 тис. кв. метрів, - зазначив посадовець.

У результаті аварії каналізаційні  стоки  можуть потрапити  в  дощову  міську  каналізацію з подальшим  викидом   у Азовське море. На ліквідацію  аварійної ситуації на самопливних  колекторах  необхідно спрямувати, за попередніми розрахунками,  815,064 тис.грн.

За підсумками засідання  прийнято рішення про виділення Бердянській міській раді з резервного фонду обласного бюджету 815,064 тис. грн. на виконання першочергових (невідкладних) робіт із запобігання виникненню надзвичайної ситуації на території м. Бердянськ, яка пов’язана з руйнуванням  самопливних  колекторів  по вул. Свободи на дільниці  від вул. Петровського  до КНС-5 та вул. Свободи  на дільниці  від вул. Енгельса  до КНС-5.

Протягом тижня буде підготовлено обгрунтовуючу кошторисну документацію, узгоджено її в Департаменті з питань цивільного захисту населення, управлінні капітального будівництва та Департаменті фінансів облдержадміністрації й надано для подальшого опрацювання до Департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки