Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ігор Швайка: «Земля має належати тим, хто її обробляє»

4 серпня 2014 - 17:00

Ігор Швайка: «Земля має належати тим, хто її обробляє»

На цьому наголосив Міністр аграрної політики та продовольства України Ігор Швайка під час розширеної наради щодо стану та перспектив розвитку агропромислового комплексу Запорізької області.

- Земля – це найцінніший ресурс, якого нам пощастило мати більше, ніж іншим, тому вона повинна належати тим, хто її обробляє. З моєї точки зору, це повинен бути викуп державою земель, які знаходяться у власності громадян. Потрібно створювати Державний земельний банк, в якому буде міститися вся інформація щодо територій, вестиметься облік земельних ділянок, а розпоряджатися ними будуть сільські та селищні громади, на території яких ця земля розташована, - висловив переконання Міністр.

Під час виступу Ігор Швайка також порушив питання мобілізації українських аграріїв. Високопосадовець повідомив, що особисто спілкувався з Міністром оборони Валерієм Гелетеєм та отримав від нього попередню згоду на прохання не долучати до військових дій у зоні антитерористичної операції працівників аграрного сектору, особливо це стосується одноосібників та представників фермерських господарств.

- Ті люди, які працюють на полях, повинні там і залишатися. Принаймні, допоки не введено військовий стан, - зазначив урядовець.

У цьому контексті Ігор Швайка наголосив, що в аграрних університетах потрібно впроваджувати військові кафедри. На думку посадовця, вони допоможуть створити потужну армію резервістів, які в будь-який момент зможуть стати на захист своєї Вітчизни.

Окремо зупинившись на питанні продовольчої безпеки країни, Міністр агрополітики відзначив, що внаслідок військових дій експорт українських товарів до Російської Федерації зменшився на 40%. Ігор Швайка наголосив на негайній диверсифікації, збільшенні ринків збуту товарів вітчизняних виробників, розширенні асортименту товару тощо.  В цьому контексті високопосадовець звернувся до керівництва області з дорученням підготувати та узагальнити позиції товарів, експорт яких зменшився або зовсім зупинився, та надіслати всю необхідну інформацію до Міністерства аграрної політики та продовольства України.

- На сьогодні є двобій, тому потрібно разом вирішувати, як жити далі. Думаю, не потрібно зайвий раз розповідати, в якому скрутному становищі зараз опинилася економіка країни. Там, де потрібно моє втручання, завжди допоможу. Однак потрібно розуміти, що ми з вами пливемо в одному човні, тому ми повинні спільними зусиллями зберегти хоча б той економічний потенціал, який маємо наразі,  - звернувся до учасників наради Ігор Швайка.

 

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи