Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розвиток сільськогосподарської кооперації дасть можливість підвищити рівень добробуту сільського населення – Олег Ніколенко

5 серпня 2014 - 09:40

Розвиток сільськогосподарської кооперації дасть можливість підвищити рівень добробуту сільського населення – Олег Ніколенко

На показниках роботи галузі тваринництва, а також проблемних питаннях агропідприємств державного сектору економіки під час розширеної наради, яка проходила в облдержадміністрації за участю Міністра аграрної політики та продовольства України Ігоря Швайки, зупинився заступник голови-керівник апарату ОДА Олег Ніколенко.

За словами посадовця протягом першого півріччя поточного року індекс обсягів продукції тваринництва склав 101 % до відповідного періоду минулого року. По всіх категоріях господарств вироблено 46 тисяч тонн м'яса в живій вазі (106 %), молока 136 тисяч тонн або 100 %. Збільшення виробництва валової продукції тваринництва обумовлене зростанням поголів'я худоби і птиці, підвищенням їх продуктивності.

У поточному році планується ввести в експлуатацію чотири свинокомплекси на 34 тисячі голів і чотири пташники на 35 тисяч голів. Проектна вартість реконструкції вищезазначених об'єктів складе 53 млн. грн., додатково буде створено 70 нових робочих місць.

Триває зростання виробництва продукції харчової та переробної промисловості. За цей період збільшилося виробництво м'ясної продукції та борошна до 20 %, молочної продукції - до 50 %, рослинної олії - вдвічі.

Як пояснив Олег Ніколенко, зростання виробництва м'ясної та молочної продукції відбулося за рахунок закупівель сировини за межами нашої області, збільшення купівельного попиту та розвитку галузі тваринництва, олії ж - за рахунок збільшення валового збору соняшнику та нарощування виробничих потужностей переробних підприємств

За підсумками оцінки діяльності агропромислового комплексу області за перше півріччя 2014 року індекс промислової продукції у виробництві харчових продуктів склав 112 % до рівня минулого року.

Стратегічний напрямок роботи обласної влади - розвиток сільськогосподарської кооперації. Наразі створено 25 кооперативів, які об’єднують понад 600 його членів. Найбільш відомі з них: «Козацький зерновий союз», «Жовтневий» та «Балківський плюс». Тільки протягом першого півріччя кооперативами реалізовано 720 тонн молока, 1800 тонн плодоовочевої продукції та 1000 тонн зерна на загальну суму 14 мільйонів гривень.

- Розширення мережі кооперативів дасть можливість підвищити рівень добробуту сільського населення, - висловив переконання Олег Ніколенко.

Завершуючи виступ, заступник голови – керівник апарату ОДА звернув увагу Міністра на роботу державних сільськогосподарських підприємств, які працюють на території регіону.

Існує ряд проблем (заборгованість по заробітній платі, кредиторська заборгованість дослідних господарств, неефективний менеджмент), які необхідно в терміновому порядку вирішувати на рівні Мінагрополітики та Національної академії аграрних наук України.

- На підприємствах створилася соціальна напруженість серед працівників, пенсіонерів та єжителів території, - пояснив Олег Ніколенко.

Серед найбільш проблемних підприємств - ДП ДГ Елітне, Філія «Запорізький кінний завод № 86», ДП «ЗНДПІ Землеустрою», ТОВ ТД «Украгропром».

Серед шляхів, які, на переконання представника обласної виконавчої влади, дозволять вирішити озвучені проблеми - приватизація цих державних підприємств з наступним розпаюванням земель або добровільна відмова підприємств від частини земель з наступною безкоштовною приватизацією земельних ділянок громадянами.

Міністра аграрної політики та продовольства України Ігор Швайка прокоментував ситуацію практично по кожному підприємству окремо, а також окреслив своє бачення вирішення їх нагальних проблем. Урядовець зауважив, що проблеми ці відомі, так само, як і шляхи їх вирішення, однак на все це потрібен час.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів