Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі випустять книгу спогадів учасників АТО

19 серпня 2014 - 13:32

В обласній державній адміністрації відбулося засідання робочої групи з підготовки книги спогадів учасників антитерористичної операції, яке провів директор Департаменту культури туризму, національностей та релігій Владислав Мороко.

В заході взяли участь представники міської влади, ГУ ДСНС України в Запорізькій області, обласного краєзнавчого музею, науковці, політичні діячі.

Звертаючись до членів робочої групи, Владислав Мороко повідомив, що обласна влада спільно з міською виступила з ініціативою створити книгу спогадів учасників АТО, в якій будуть зібрані та задокументовані живі спогади тих, кого військові дії на Сході України торкнулися безпосередньо.

- Нас, як істориків, цікавить все: емоції, враження, спогади, фотографії. Треба розуміти, що наразі формується новий етап історії нашої держави. Тому той важливий матеріал, який ми збиратимемо, вже в недалекому майбутньому стане основою для багатьох підручників та навчальних посібників. Цей пласт історії потрібно обов’язково відобразити об’єктивно та вичерпно, звертаючись до першоджерел, - зазначив посадовець.

За словами Владислава Мороко, організаційну роботу з підготовки та створення книги виконуватиме профільний Департамент ОДА спільно з міською владою, а збором та документуванням фактів займатимуться науковці – співробітники Запорізького національного університету.

В цьому контексті, представники вищого учбового закладу також порушили низку організаційних питань, що можуть виникнути під час збору інформації. Зокрема, як зазначили науковці, потрібно заручитися підтримкою силових структур; визначитися з територією, на якій історики могли б спілкуватися з учасниками АТО; та попередньо обговорити теми, які, можливо, в умовах безперервних військових дій, не варто порушувати.

Крім того, директор Запорізького обласного краєзнавчого музею Георгій Шаповалов окремо наголосив на важливості спілкування не лише напряму з учасниками АТО, а й з родичами героїв, які загинули, виконуючи свій військовий обов’язок.

- На жаль, є люди, які вже не розкажуть нам про свої спогади, але увічнити їх імена потрібно обов’язково. Своїми спогадами та емоціями можуть поділитися найближчі родичі загиблих: батьки, дружини. Окрім усних свідчень, не менш важливими є артефакти, що можуть увійти до окремої експозиції, присвяченої воїнам АТО, - зазначив історик.

По завершенню засідання, члени робочої групи погодили склад організаційного комітету, що працюватиме над питанням створення книги спогадів.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Юні мешканці Запорізької області відправились в «Артек» на оздоровлення

Запоріжці отримали від благодійників набори засобів гігієни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про логістичний проєкт росії на ТОТ

Впродовж доби окупанти 254 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України