Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Поточні та заплановані заходи

Ппідсумки діяльності служб у справах дітей за 9 місяців 2014 року

28 жовтня 2014 - 14:02

За станом на 01.10.2014 на обліку територіальних служб у справах дітей перебуває 3981  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них  2816 перебувають під опікою ( піклуванням) громадян,  502 - в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу. Таким чином, всього в сімейних формах виховання проживає 3310 дітей або 83 %   від загальної кількості дітей даної категорії, за аналогічний період 2013 року в сім’ях громадян проживало 79% від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Мають юридичні підстави для усиновлення 1042 дитини. За оперативними даними протягом січня – вересня усиновлено 69 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у тому числі: громадянами України  - 40 дітей, іноземними громадянами –29 дітей.

За звітний період створено  14 прийомних сімей та 3 дитячих будинки сімейного типу. Всього до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу влаштовано 53 нових вихованців.

Всього за станом на 01.10.2014 в області 190 прийомних сімей, де виховується 383 дитини та 18 дитячих будинків сімейного типу зі 119 вихованцями.  

З метою профілактики дитячої безпритульності і бездоглядності, правопорушень серед дітей та підлітків протягом звітного періоду службами у справах дітей із залученням співробітників підрозділів  кримінальної міліції у справах дітей, соціальних працівників, представників сільських та селищних рад продовжено проведення  профілактичних заходів (рейдів) «Діти вулиці», «Вокзал», тощо. Всього за 9 місяців 2014 року  проведено 1278 профілактичних рейдів, виявлено 935 дітей,  які перебували у стані бездоглядності. Із небезпечного середовища вилучено 327 дітей. Влаштовано до закладів соціального захисту дітей – 175 дітей, до закладів охорони здоров’я – 79; повернено в сім’ю – 62, до навчальних закладів – 11 дітей.

Під час проведення профілактичних заходів обстежено 3698 сімей сім’ї, попереджено батьків – 1961 особу, ініційовано притягнення до відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків 599 осіб.

Відповідно до ст.53 Конституції України та Закону України «Про загальну середню освіту» забезпечено проведення в області першого етапу Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок» щодо виявлення дітей шкільного віку, неохоплених навчанням станом на початок 2014-2015 навчального року.

В Запорізькій області проживає 174974 дитини шкільного віку. В ході проведення Всеукраїнського рейду «Урок» виявлено 70    дітей, які не приступили до занять в загальноосвітніх навчальних закладах, профтехучилищах, вузах I-II рівнів акредитації. Протягом вересня повернено на навчання 51 дитину до ЗНЗ, ПТУ, ВНЗ I-II рівнів акредитації; влаштовано на навчання – 2 особи; влаштовано: до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей - 4; до закладів охорони здоров’я – 1 дитину. Невлаштованими на навчання залишилося 12 дітей, робота по поверненню дітей до навчання продовжується.

Під час підготовки до нового навчального року органами місцевої виконавчої влади, благодійними фондами надано допомогу, у тому числі: фінансову, гуманітарну 2365 дітям.

Станом на 10.09.2014 в області було зареєстровано 3920 дітей шкільного віку – переселенців з тимчасово окупованих територій України та адміністративно-територіальних одиниць України, де триває АТО. Дітей зазначеної категорії, які не приступили до навчання не виявлено. Слід зазначити, що 482 таким дітям надано гуманітарну допомогу в підготовці до навчального року.

абезпечено функціонування 6 закладів соціального захисту дітей, у тому числі: 5 центрів соціально психологічної реабілітації дітей  та 1 соціального гуртожитку. Протягом 9 місяців  2014 року в 5 закладах для дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах  перебувало 568 дітей, у тому числі 37 дітей із зони проведення антитерористичної операції. Вжито заходів щодо подальшого влаштування дітей, яким встановлено статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. Зокрема, 32  вихованці влаштовані під опіку громадян, 26 - в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу; 6 дітей усиновлено громадянами України. В  заклади освіти влаштовано 26 вихованців. Після проведення соціально-психологічної реабілітації повернено: в заклади освіти - 17 вихованців; в біологічні сім’ї – 280; в сім’ї опікунів/ піклувальників – 12 дітей .

На сьогодні у комунальному закладі «Мелітопольський соціальний гуртожиток», який фінансується за рахунок коштів обласного бюджету,   мешкає  24 особи з числа  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, від 18 до 23 років. Проживання у закладі – безоплатно.

Введення в експлуатацію комунального закладу «Обласний соціальний центр матері та дитини» Запорізької обласної ради заплановано у листопаді поточного року.

На виконання заходів обласної Програми з реалізації Конвенції ООН про права дитини у 3 кварталі 2014 року проведено:

30 вересня у КЗ ім. М.І. Глінки обласне свято з нагоди Дня усиновлення для 600 усиновителів (які не зберігають таємницю усиновлення), опікунів, піклувальників прийомних батьків, батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу з міст та районів області;

30 вересня - короткотерміновий тематичний семінар для працівників галузі «Актуальні питання у галузі соціального захисту дітей в сучасних реаліях України».

З 08 по 12 вересня - навчально-практичний семінар для спеціалістів служб у справах дітей райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст обласного значення;

З 27 по 30 серпня, з метою підвищення виховного потенціалу прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу на базі ДОЗ «Северянин» (смт Кирилівка) проведено «Літню школу» для  36 батьків та 84 дітей.

З 3 по 5 липня  - навчально-практичний семінар з актуальних питань діяльності галузі та творчі і спортивні змагання для начальників служб у справах дітей райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст обласного значення та керівників закладів соціального захисту дітей. Також, під час проведення заходу відвідано КЗ «Мирненський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» ЗОР; проведено круглий стіл з прийомними батьками та батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу Приазовського району області.

В області прийнята  Програма забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа на 2013-2015 роки, затверджена рішенням обласної ради від 22.11.2012 №10.

За станом на 01.10.2014 на соціальному квартирному обліку перебуває 362 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування віком від 16 до 18 років та  983 особи з їх числа віком від 18 до 23 років.

За 9 місяців поточного року житлом з фондів соціального призначення у місті Запоріжжі ( окремою кімнатою у комунальній квартирі) забезпечено 13 осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Надано житло 7 особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 3 - у м. Бердянську, Бердянському районі та 4 - у Токмацькому районі області.

Таким  чином, 20 осіб, які перебували на соціальному квартирному обліку забезпечені житлом.

Рішенням сесії Приазовської районної ради виділено кошти в сумі 17 тис. грн. на проведення поточного ремонту в кімнаті №19 соціального гуртожитку в смт Приазовське для подальшого надання житла особі з числа дітей-сиріт та дітей. позбавлених батьківського піклування.

Служба є співвиконавцем Комплексної обласної  програми з оздоровлення та відпочинку дітей, підтримки сім’ї, молоді, гендерного паритету та протидії торгівлі людьми на 2012-2016 роки, в частині організації оздоровлення та відпочинку вихованців закладів соціального захисту дітей. На оздоровлення дітей з центрів соціально-психологічної реабілітації дітей Службі у справах дітей облдержадміністрації було передбачено – 801100 грн. коштів обласного бюджету. Оздоровлено 213 вихованців шкільного віку. Оздоровлення відбувалось протягом трьох оздоровчих змін у дитячому оздоровчому закладі «Орльонок», розташованому на узбережжі Азовського моря ( Херсонська область, с. Генгорка). Вартість одного л/д склала 132 грн. Використано   587 700 грн. обласного бюджету, що на 180 400 менше ніж у 2013 році, коли на оздоровлення 213 вихованців закладів соціального захисту дітей шкільного віку було витрачено майже 768 000 грн.

Відповідно до Закону України « Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» територіальними службами у справах дітей забезпечено здійснення перевірок стану утримання та виховання дітей, у тому числі в оздоровчих закладах. Так, у поточному році здійснено перевірки у 32 дитячих оздоровчих закладах, пришкільних таборах.

Відповідно до Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей територіальними службами у справах дітей за 9 місяців поточного року здійснено 180 перевірок стану утримання в закладах дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виховної роботи в навчальних закладах всіх типів.

З нагоди професійного свята – Дня працівника соціальної сфери Грамотами Служби у справах дітей нагороджено:

Бойко Світлану Олександрівну – начальника служби у справах дітей Мелітопольського міськвиконкому;

Веремій Людмилу Сергіївну – начальника служби у справах дітей Чернігівської райдержадміністрації;

Єлісєєву Оксану Володимирівну – головного спеціаліста сектору фінансово-економічної роботи Служби у справах дітей облдержадміністрації

Прошкіну Ольгу Віталіївну – головного спеціаліста сектору профілактичної роботи та оздоровлення Служби у справах дітей облдержадміністрації;

Рупчева Сергія Валерійовича – начальника служби у справах дітей Бердянського міськвиконкому.

Читайте також

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів