Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Міфи про Другу світову війну час замінити історичними фактами

29 жовтня 2014 - 11:17

Таким був лейтмотив засідання «круглого столу» на тему «Роль українського народу у перемозі антигітлерівської коаліції над нацизмом, втрати України у Другій світовій війні», організованому гуманітарними структурними підрозділами облдержадміністрації.  Поштовхом до його проведення стали новітні напрацювання Українського інституту національної пам’яті та рекомендації щодо вшанування й висвітлення 70-ї річниці вигнання нацистських окупантів з України.

Зважаючи на складність, важливість, а для деякої частини суспільства й болючість теми, до обговорення запросили науковців, істориків, музеєзнавців,  які фахово опікуються цим питанням. Головна проблема, на думку багатьох учасників заходу, полягає в тому, що Друга світова війна значною частиною суспільства досі сприймається  через міфи, нав’язані ще радянською пропагандою. Цьому сприяє й заполітизованість цього питання. Як звернув увагу доктор історичних наук, професор Запорізького національного університету Федір Турченко, з приходом до влади кожної нової політичної сили змінюються акценти в оцінках війни. Тоді як є новітні наукові праці, які базуються виключно на архівних матеріалах. Наприклад, у книзі «Запорізький вимір у великій війні» використано дані понад 20 архівів. Тому, наголосив учений, не варто нав’язувати суспільству будь-які трактовки, але треба доносити історичні факти.

В унісон продовжив тему директор обласного краєзнавчого музею Георгій Шаповалов, апелюючи вже до суспільства, яке є досить пасивним у отриманні нових знань про війну.  За словами науковця, є фахові новітні підручники, але вони використовуються здебільшого в академічних аудиторіях на рівні викладання; є нові музейні експозиції, але широка громадськість ними не цікавиться. А без цих знань, на його думку, не може бути розуміння глибинних причин нинішнього конфлікту.

Учасники засідання зійшлися на тому, що і для істориків є ще широке поле діяльності, зокрема щодо узгодження термінології, осмислення фактів, і суспільство потребує фахової роз’яснювальної роботи.

 

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів