Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області відкрито три перші сімейні ферми

29 жовтня 2014 - 14:08

У рамках проекту «Розвиток молочарських кооперативів», що впроваджується Міжнародним благодійним фондом «Добробут громад» у співпраці з компанією «Данон» та за підтримки Запорізького інформаційно-консультаційного центру «Агро-Таврія» і ДОГО «Сільськогосподарська консультаційна служба», в Токмацькому районі на базі сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Жовтневе» (с. Жовтневе) та «Балківський плюс» (с. Остриківка) відкрито три перші сімейні молочні ферми в області.

Участь у їх урочистому відкритті взяв перший заступник голови облдержадміністрації Григорій Самардак та голова обласної ради Віктор Межейко.

Господарі новостворених молочних господарств розповіли учасникам заходу про те, як їм вдалося створити  ферми.  Кожна з родин, маючи по чотири корови, реконструювала корівники на більшу кількість голів.

За словами фермерів, завдяки покращенню умов утримання тварин, а саме - автоматичній системі напування корів, вентиляції та освітлення, а також автоматизованому доїнню продуктивність поголів’я ферм можна збільшити на 15-20%.

Сімейні ферми отримали по дві племінні високопродуктивні нетелі української червоної степової породи. За умовами договору, родини зобов’язуються передати перший приплід жіночої статі іншій родині, що є членом кооперативу.

Починаючи з листопада поточного року три сімейні молочні ферми забезпечуватимуть кооперативи «Жовтневе» та «Балківський плюс» додатковими обсягами високоякісного молока, в результаті чого кооперативи щодня збиратимуть у середньому на 200 л молока більше. Продукт для переробки постачатиметься на молокозавод ТОВ «Данон Дніпро» в м. Херсон (входить до групи компаній «Данон» в Україні).

Перший заступник голови облдержадміністрації Григорій Самардак зазначив, що відкриття таких міні-ферм стане прикладом для створення мережі сімейних ферм по всій області. За словами посадовця, їх розвиток дасть можливість упровадити ефективні європейські стандарти, орієнтовані як на якість продукту, так і на  соціальний захист сільського населення.

 - Організація об'єднаних націй оголосила 2014 рік роком сімейного фермерства в світі. Створення міні-ферм в області матиме велике значення для розвитку економіки та інфраструктури сільської місцевості, що надалі забезпечить їх власникам стабільний дохід. Такий підхід до вирішення питання вимагає незначних капіталовкладень, але забезпечує підвищення якості та кількості молочної сировини,  сприятиме збільшенню робочих місць, - повідомив Григорій Самардак.

 

Довідково:

Родинам, які погодилися взяти участь у проекті «Розвиток молочарських кооперативів», фахівці від партнерів проекту («Данон Україна», ДОГО «Сільськогосподарська консультаційна служба» та МБФ «Добробут громад») розробили проекти реконструкції корівників, щоб ті відповідали всім нормам та вимогам комфортного утримання тварин, гарантували максимальну продуктивність корів, а також створювали комфортні умови праці для господарів. Окрім двох племінних високопродуктивних нетелів кожній родині надано обладнання на суму 4 тис. доларів США:  доїльне обладнання, поїлки, система освітлення з автоматичним регулятором включення/виключення, система вентиляції, гумові килимки, електропастух.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів