Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Державне регулювання торговельних надбавок на медпрепарати

30 червня 2006 - 14:56

На підставі повноважень, наданих постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.96 №1548, в Запорізькій області розпорядженнями голови облдержадміністрації від 21.01.02 №24, від 12.05.05 №157 затверджено державне регулювання торговельних надбавок на медпрепарати, що разом з іншими важелями впливу, безумовно, сприяє зниженню і стабілізації роздрібних цін на ліки.

Проте, як доводить практика, діючий механізм ціноутворення на медикаменти не в повній мірі відповідає вимогам теперішнього часу. У аптечній мережі області спостерігається тенденція коливання роздрібних цін на одні і ті ж лікарські засоби і вироби медичного призначення, що викликає справедливі нарікання населення.

Таке явище обумовлено тим, що виробниками фармацевтичної продукції при реалізації медикаментів посередницьким структурам надаються різні знижки в розмірі від 10% до 50% від оптової ціни, в залежності від обсягу партії реалізації та умов розрахунків. При подальшому просуванні медикаментів від виробника до аптечної мережі через ряд посередницьких фірм в документах відсутнє чітке та прозоре проведення розрахунків. Крім того, деякими посередниками надається недостовірна інформація щодо ціни продажу виробника, що призводить, як правило, до завищення цін при реалізації продукції населенню, а також до збільшення бюджетних видатків у разі забезпечення ліками державних закладів охорони здоров'я та пільгових категорій населення.

Для врегулювання порушеного питання та з метою усунення непорозумінь, які виникають у операторів фармацевтичного ринку при формуванні цін, Міністерством економіки України за ініціативою Держцінінспекції було спрямовано пропозиції до Кабінету Міністрів України з питання щодо удосконалення порядку ціноутворення на медикаменти.

На підставі наданих пропозицій постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.06 №660 внесено зміни до діючого порядку формування цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення. Новий порядок передбачає застосування граничної торговельної надбавки до ціни виробника з урахуванням наданих знижок, що на наш погляд, сприятиме зниженню рівнів цін на медикаменти по всьому ланцюгу їх просування та в аптечній мережі.

На теперішній час облдержадміністрацією підготовлено проект розпорядження з урахуванням внесених змін до порядку формування цін на ліки, який знаходиться на стадії затвердження.

Читайте також

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров