Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Впровадження енергозберігаючих проектів – серед перспективних напрямків розвитку регіону

5 грудня 2014 - 15:47

В обласній державній адміністрації відбулося засідання за «круглим столом» на тему: «Підведення підсумків реалізації проектів «Впровадження мобільної лабораторії з енергоаудиту» і «Розробка електронної системи моніторингу та аналізу розвитку енергетичної сфери області «Енергокарта», у якому взяли участь директор Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури ОДА Євген Семечаєвський та експерт з енергоефективності Проекту ЄС / ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Ігор Черкашин.

 До обговорення теми долучились координатори Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», керівники профільних департаментів та управлінь облдержадміністрації, представники Запорізького інституту економіки та інформаційних технологій, проекту роботи мобільної лабораторії з енергоаудиту ТОВ «Люкс Інвест Проект».

Відкриваючи засідання, Євген Семечаєвський подякував представникам Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» за співробітництво в сфері енергозбереження. Також посадовець коротко ознайомив присутніх з деталями розробки електронної системи моніторингу «Енергокарта» в області. Зокрема, він повідомив, що карта складатиметься з наступних геоінформаційних шарів: карта Запорізької області з розбивкою по районах (публічна кадастрова карта); електромережі області з напругою від 35 до 330 кВ (в т.ч. ПС); ресурси (енергія вітру та сонця); газові мережі високого тиску; заповідні території та об'єкти культурної спадщини; коридори міграції птахів; мала гідроенергетика (енергетичний потенціал стічних вод; енергетичний потенціал і характеристики водоносних горизонтів регіону; параметри теплоносія для об'єктів теплопостачання). Всі вони будуть накладені на кадастрову карту України.

Наразі спеціалісти Запорізького інституту економіки та інформаційних технологій розробляють перший шар карти – наносять на карту-основу електромережі, вже придбаний сервер, працює мобільна лабораторії з енергоаудиту.

- Ми вирішили робити все поступово, не розпорошувати зусилля. Спочатку робимо якісно перший шар карти, проводимо презентацію, обговорюємо з громадськістю, з експертами, потім, враховуючи зауваження, перейдемо до створення другого шару, - окреслив плани Євген Семечаєвський.

Порушив директор Департаменту і низку проблемних аспектів, зокрема, у сфері нормативно-правової бази. Користуючись нагодою посадовець передав експерту з енергоефективності Проекту ЄС / ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Ігорю Черкашину листа з пропозиціями щодо змін нормативної бази в рамках розвитку енергоефективності.

За цей лист Ігор Черкашин висловив окрему подяку.

- Ми розуміємо, що без змін до законодавства всі наші ініціативи можуть просто залишитись нереалізованими. Тому вкрай важливо зрозуміти де, коли і які саме зміни необхідно ініціювати, - зазначив експерт, обіцяючи детально вивчити пропозиції.

Також, коментуючи поточну ситуацію, Ігор Черкашин назвав ряд напрямків у сфері енергозбереження, які є потенційними можливостями для подальшого розвитку регіону. Йдеться про створення комунального енергетичного агентства, розробку реєстру закладів бюджетної сфери та реєстру енергоресурсів області.

У ході засідання учасники «круглого столу» також підбили перші підсумки роботи мобільної лабораторії з енергоаудиту в Запорізькій області та визначили перспективи розвитку енергоефективності в Україні в умовах євроінтеграційних процесів.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України