Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Звернення Президента України до Верховної Ради України

13 липня 2006 - 17:03

Головою Верховної Ради України О. Морозом 11 липня 2006 року на пленарному засіданні парламенту у зв'язку із надходженням заяв двадцяти шести народних депутатів України про вихід зі складу Коаліції демократичних сил з посиланням на статтю 66 Регламенту Верховної Ради України було поінформовано про припинення діяльності цієї Коаліції. Водночас Головою парламенту було проголошено про сформування Коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України V скликання у складі 238 народних депутатів України на підставі відповідної Угоди, підписаної головами депутатських фракцій Партії регіонів, Соціалістичної партії України і Комуністичної партії України.

У зв'язку з цим вважаю за необхідне звернути увагу на те, що статтею 83 Конституції України визначено, що формування, організація та припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України встановлюється Конституцією України та Регламентом Верховної Ради України. За цими актами суб'єктом коаліції є депутатська фракція, а не народний депутат України, зі складу коаліції можуть вийти лише депутатські фракції, які її утворили.

Тому вихід зі складу коаліції окремих депутатів і проголошене у зв'язку з цим припинення діяльності Коаліції демократичних сил не відповідає Конституції та Регламенту Верховної Ради.

За таких обставин утворення і діяльність нової коаліції, у тому числі внесення такою коаліцією будь-яких пропозицій Президентові України, без припинення в установленому порядку діяльності раніше утвореної коаліції не можуть розглядатися як такі, що здійснені з додержанням вимог Основного Закону України та Регламенту Верховної Ради України. Як така, що відповідає зазначеним вимогам, зокрема статті 64 Регламенту Верховної Ради України, не може розглядатися і раніше внесена пропозиція Коаліції демократичних сил щодо кандидатури на посаду Прем'єр-міністра України. 

Ситуація, що склалася у парламенті, викликає серйозне занепокоєння в суспільстві, затримує вирішення питань формування нового складу уряду, розв'язання невідкладних завдань соціально-економічного розвитку України. Разом з тим прийняття Верховною Радою України рішень у спосіб, який суперечить принципам європейського парламентаризму, поставить під сумнів їх легітимність і вимагатиме від мене застосування адекватних заходів.

Виходячи з викладеного, звертаюсь з пропозицією невідкладно забезпечити у повній відповідності із Конституцією України та Регламентом Верховної Ради України ефективну діяльність парламенту, вирішення питань щодо коаліції депутатських фракцій та внесення пропозицій щодо кандидатури на посаду Прем'єр-міністра України, утримавшись при цьому від прийняття незважених рішень.

 

Віктор Ющенко

Читайте також

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров