Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Афганістан: наш біль, пам'ять і обов’язок»

12 лютого 2015 - 13:42

«Афганістан: наш біль, пам'ять і обов’язок»

На таку тему в Запорізькому обласному військовому комісаріаті відбувся Урок мужності, присвячений Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав та  військовослужбовців-учасників антитерористичної операції на Сході України. У заході взяли участь представники органів місцевої влади, громадських організацій, духовенства, ветерани–афганці, вихованці обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою "Захисник".

Заступник обласного військового комісара по роботі з особовим складом та громадськістю полковник Михайло Логвінов  повідомив, що понад 5,5 тисячі запоріжців пройшло через горнило афганської війни, не повернулися додому 130 з них,  195 стали інвалідами. Сьогодні воїни Збройних Сил України стали на захист своєї рідної землі від навали російських і терористичних угрупувань, які вторглися на територію нашою країни. Вони успадкували бойові традиції старшого покоління захисників Батьківщини і показують зразки мужності, героїзму в боротьбі з ворогом. 69 воїнів-запорожців віддали своє життя за український народ.

У свою чергу Герой Радянського Союзу генерал-майор у відставці Петро  Рубанов подякував ветеранам-афганцям за стійкість, хоробрість і рішучість, які вони проявили під час перебування на території Демократичної Республіки Афганістан, а також звернувся до воїнів Збройних Сил України із закликом  дати гідну відсіч російським окупантам і забезпечити територіальну цілісність та незалежність Української держави.

У рамках Уроку мужності своїми спогадами про афганську війну, участь у боях на Сході України поділилися безпосередні учасники  бойових дій.

Вихованець ліцею-інтернату "Захисник" молодший сержант Максим Стеценко подякував за мужність і героїзм ветеранам–афганцям і військовослужбовцям, які воюють у зоні АТО.

Т.в.о. обласного військового комісара полковник Олександр Мойко вручив почесні грамоти Запорізького обласного військового комісаріату  воїнам - афганцям та воїнам-учасникам АТО за зразкову службу в ім'я Української держави.

 

Довідково:

Введення обмеженого контингенту радянської армії в Афганістан розпочалося 25 грудня 1979 року, а його виведення було завершено 15 лютого 1989 року. За цей час у бойових діях та їх забезпеченні взяли участь 620 тис. радянських військовослужбовців та 21 тис. працівників і службовців. Загальні безповоротні людські втрати склали 14453 людини.

Афганська війна залишила тяжкі наслідки для України. З України в далеку мусульманську країну було направлено більше 160 тис. військових. Не повернулися додому з війни 3360 воїнів, з яких 3280 загинули, 80 пропали безвісті і потрапили в полон. Сьогодні в Україні живе близько 150 тис. учасників війни в Афганістані. З них були поранені понад 8 тис., 3560 стали інвалідами.

В Афганістані державні нагороди отримали 200153 особи. Серед нагороджених  -40537 українців. Звання Героя Радянського Союзу присвоєно 72 військовослужбовцям, з яких 12 – українці.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

На світанку росіяни підступно атакували Запоріжжя ракетами – пошкоджено квартири та авто цивільних мешканців

Запорізькі спортсмени готуються до літньої Олімпіади-2024

Згадати минуле заради майбутнього: в Запоріжжі вшанували пам'ять героїв Другої світової війни

«Ми повинні пам’ятати мету нашого приїзду на кладовища»: представники церкви про поминальні дні

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади