Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі митці презентували своє бачення Революції Гідності та подій на Сході країни

26 лютого 2015 - 16:38

З ініціативи творчої громадськості Запоріжжя,  міського об'єднання художників «Колорит», за підтримки Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації та за участю обласних художнього та краєзнавчого музеїв минулого року було започатковано мистецький проект «Передчуття», мета якого полягала у відображенні через творчість ставлення митців регіону до подій 2013-2014 років – Революції Гідності та Антитерористичної операції на Сході України. Результатом цього проекту стало відкриття виставки «Передчуття». Мистецька рефлексія до, під час і після Майдану 2013-14 рр.», яке відбулося в обласному художньому музеї.

У заході взяли участь народний депутат України Ігор Артюшенко, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, куратор виставки Ольга Хар’якова, художники, фотографи, громадськість.

Як зазначив Владислав Мороко, проект «Передчуття» - це ціла поліфонія жанрів і форм реагування на дійсність через живопис, графіку, репортажну фотографію, інсталяції, витинанки, літературні та журналістські тексти тощо. Роботи, представлені в експозиції, створювалися не тільки під час Революції Гідності і військових дій в АТО. Деякі з них були створені за рік, а то й за два до цих подій.

-         Це інтуїтивне сприйняття реальності, втілене в художні твори. Реалії життя змушують замислитися над тим, що відбувається навколо, шукати вихід із ситуації. Стан напруги, тривоги, руйнування - яким чином вони впливають на людину? Викликають паніку, страх або, навпаки, змушують діяти, і подібні миті підштовхують до саморозвитку? Ця виставка покликана допомогти зрозуміти, що відбувається всередині кожного, як людина реагує і сприймає нову дійсність. На ці питання відповіді й шукали запорізькі митці, - зазначив посадовець.

На етапі організації виставки фотографи та художники  запропонували понад 100 робіт, з яких були обрані найактуальніші. Серед них - широка палітра сюжетів: портрет, міський і природний пейзаж, сюжетна картина, фантасмагорія, абстракція, примітивізм, анімалістика, сатиричне осмислення дійсності. Чимало картин сповнені містичних переживань («Вона чекає світанку» Наталії Коробової, «Колесо часу» Євгена Прокоф'єва).

Деякі роботи вже отримали всеукраїнське визнання. Наприклад, портрети національних героїв, виконані Михайлом Дьяченком. А деякі твори можуть викликати у глядача суперечливі емоції, такі як «Я не сепаратистка» та «Тітушки» Віктора Лукашева. Одна з картин цього художника «Вони повернуться» винесена на афішу проекту. На ній зображені традиційні персонажі українського фольклору «гуси-лебеді», які, відлітаючи на зиму в теплі краї, завжди повертаються назад, які  перешкоди не стояли б у них на шляху. Ця картина про Героїв, які не вмирають, і тих, хто не зраджує своїй Батьківщині.

На виставці також представлені репортажні фотографії Євгена Компанійченка та Бориса Дворного, які зафіксували події на київському Майдані і в Запоріжжі.

Доповнюють експозицію предмети, що були привезені з київського Майдану і надані краєзнавчим музеєм. Кожен з них — свідчення людської мужності та громадянського вчинку, що змінив долі українського народу.

Як повідомили в Департаменті культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, творчі заходи не обмежуватимуться однією виставкою, яка експонуватиметься до 25 березня. В рамках проекту «Передчуття»  в обласному художньому музеї заплановано проведення низки заходів:

4 березня, 15.00 - музичне вітання жінкам-волонтеркам;

11 березня, 15.00 - майстер-клас Леоніда Томіліна «Професійний малюнок. Основи майстерності»;

21 березня, 13.00 - «МАЙДАН: дистанція Словом». Літературно-драматургічний проект Літклубу 99;

25 березня, 15.00 - закриття виставки; обговорення творів за участю активістів Майдану і воїнів АТО.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області