Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Соцпрацівники області опанували нові методи подолання та попередження стресових ситуацій

17 березня 2015 - 09:44

Соцпрацівники області опанували нові методи подолання та попередження стресових ситуацій

У рамках проекту Ради Європи «Зміцнення та захист дітей в Україні» та за підтримки тренерів Ради Запорізький обласний центр для сім’ї, дітей та молоді провів семінар-тренінг  для фахівців міських та районних центрів «Соціальна робота з особами та сім’ями з дітьми щодо подолання наслідків психотравмуючих подій».

Як зазначила директор центру Оксана Понікарова, у ході надання різних соціальних послуг фахівці часто зустрічаються з необхідністю надання першої психологічної допомоги дорослим і дітям після пережитих стресових ситуацій.

- Військові конфлікти, втрати, насильство, терористичні акти, вбивства, ситуації, які становлять небезпеку для життя та здоров’я людини, є психотравмуючими подіями. Вони можуть супроводжуватись сильними реакціями та почуттями. Це також стосується свідків цих подій. Відчуття безсилля, страху, жахливі картини, викликані сильним стресом, руйнують психіку людини. Як наслідок,  може розвинутись посттравматичний стресовий розлад. Не кожен може вирішити складні життєві ситуації самостійно, такі люди зазвичай потребують сторонньої допомоги від центрів соціальних служб. Соцпрацівники, у свою чергу, також мають підвищувати свій кваліфікаційний рівень, опановувати нові метоли боротьби зі стресом. Для цього й влаштовуються такі тренінги, - повідомила Оксана Понікарова.

У ході тренінгу фахівці з соціальної роботи та спеціалісти міських та районних центрів служб для сім’ї, дітей та молоді поглибили свої знання та ознайомилися з основними правилами поведінки під час роботи з постраждалими, новими методами подолання стресу, техніками ослаблення або попередження гострої стресової реакції у постраждалих.

Детально розглянули також принципи проведення кризової інтервенції - екстреної психологічної допомоги людині, яка знаходиться в стані кризи. Спеціаліст, прагнучи допомогти, зосереджується на конкретній проблемі, а не на людині. Цим кризова інтервенція відрізняється від консультування або психотерапії.

Потреба в такій допомозі, як стверджують фахівці, зростає в ситуаціях катастроф, стихійних лих і соціальних потрясінь, оскільки велика кількість людей, які втратили близьких, житло або роботу, переживають стан життєвої кризи, обтяжений трагічними переживаннями.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області