Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Світове українство зібралось на раду

19 серпня 2006 - 17:01

Запорізька делегація діячів національно-культурних товариств та громадських організацій взяла участь у Четвертому Всесвітньому форумі українців, який 18 серпня – напередодні святкування Дня незалежності України - стартував у Києві.

Урочистості з нагоди відкриття форуму зібрали в національному палаці мистецтв «Україна» понад 1,5 тисячі представників української діаспори з 43 країн світу. Їх ряди поповнили ще близько 2 тисяч українців з усіх куточків нашої держави. Протягом трьох днів учасники форуму аналізуватимуть проблеми стосунків України із закордонним українством, об'єднання їх навколо ідеї національного відродження і гідного утвердження української нації у сучасному світі. Делегати викристалізують стратегічні завдання української нації у поточний момент: утвердження мовної, культурної, релігійно-конфесійної, інформаційної єдності українців всього світу, організація міжнародно-правового захисту їх інтересів, визначення механізмів координації роботи громадських об'єднань, центральних органів виконавчої влади та організацій закордонних українців.

На форумі запоріжці зустрілися із побратимами з різних країн. Спілкувалися з представниками російської, латвійської, канадської, шведської, американської діаспор, обговорили різні фактори імовірної співпраці щодо організації громадських заходів, реалізації культурологічних проектів.

Учасників форуму привітав Президент України Віктор Ющенко ( промову Президента див. у доданому файлі). Глава держави вніс на розгляд учасників зібрання проект Національної концепції співпраці із закордонними українцями, розроблений за його дорученням Міністерством закордонних справ. Він назвав цей документ першим кроком у виробленні «ґрунтовної сучасної концепції шляхів розвитку світового українства, його стратегічних цілей та завдань».

Мотив єднання світового українства, консолідації зусиль на благо нашої Вітчизни, цивілізованого подолання всіх суперечностей головною темою просвічував у виступах лідерів закордонних діаспор і представників української держави.

- Ми – єдині, - закріпив думку учасників форуму голова Всесвітньої української координаційної ради Михайло Горень.- У нас не має ні Сходу, ні Заходу. Той, хто працює на українську справу – не має роздвоєності.

 

 

 

Прес-служба облдержадміністрації

(.doc, 417Kb)

Читайте також

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів