Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Черги в процесі реєстрації бізнесу та побутова корупція будуть подолані

31 березня 2015 - 16:16

Цьому сприятимуть реформи у сфері надання адміністративних послуг, основний етап яких Міністерство юстиції планує завершити до кінця поточного року. Про це під час прес-конференції журналістам повідомив начальник реєстраційної служби Головного управління юстиції в Запорізькій області Олексій Бондаренко.

Говорячи про реєстрацію бізнесу, посадовець зауважив, що величезна проблема на сьогодні – це черги при отриманні виписок, довідок та витягів, адже переважну більшість документів громадяни отримують у паперовому вигляді.

Новації Міністерства юстиції, які дозволять розвантажити реєстраційні служби та ліквідувати черги, полягають у наданні витягів та довідок із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців за допомогою послуги «онлайн-витяг» та «онлайн-довідка» через мережу Інтернет.

 Електронні документи матимуть таку ж юридичну силу, як і паперові, а для їх отримання не знадобиться електронний цифровий підпис.

У подальшому на сайті буде вводитися суб’єкт пошуку, одразу формуватиметься витяг, оплата за його надання здійснюватиметься карткою через мережу Інтернет. Автентичність витягу буде підтверджуватися його номером, який зможе перевірити будь-який орган у режимі он-лайн.

Крім того, заплановано спростити формат реєстрації бізнесу та розширити кількість критеріїв пошуку, за якими буде формуватися той чи інший документ.

За Мін’юстом, як повідомив Олексій Бондаренко, залишаться функції контролю. Наразі міністерство займається реалізацією низки пілотних проектів. Так, у жовтні 2014 року розпочато пілотний проект у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно у міських реєстраційних службах Вінниці, Дніпропетровська, Львова, Харкова, Черкас та Києва.

Головною ціллю проекту є розділення функцій з прийому/видачі документів та прийняття рішень за результатами їх розгляду між різними особами. Реєстратор власноруч заповнює відповідні електронні заяви, громадянину залишається лише перевірити правильність введених даних.

З березня цього року до пілотного проекту приєднуються територіальні управління юстиції Київської області. Також його дію планується поширити на Чернівці, Калуш та Івано-Франківськ.

Головне територіальне управління юстиції в Запорізькій області надало пропозиції до Міністерства стосовно можливості реалізації таких пілотних проектів і на території регіону.

На сьогодні, за словами начальника реєстраційної служби, органами державної реєстрації області здійснюється постійна взаємодія з відповідними органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, які утворили центри надання адміністративних послуг. Уже проведено понад 250 навчань для адміністраторів ЦНАП з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, легалізації громадських об’єднань та державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Жителі області сьогодні можуть отримати фахові консультації в кожному ЦНАП регіону.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію