Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі готуються впровадити нову методику прогнозування рівнів забрудненості повітря

30 квітня 2015 - 16:33

У Запоріжжі готуються впровадити нову методику прогнозування рівнів забрудненості повітря

Департамент екології та природних ресурсів  обласної державної адміністрації провів нараду з питань регулювання обсягів викидів забруднюючих речовин у атмосферу м. Запоріжжя під час несприятливих метеорологічних умов за участю представників обласного центру гідрометеорології, Державної екологічної інспекції у Запорізькій області, Управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради, Головного управління Держсанепідслужби в Запорізькій області.

Регулювання викидів здійснюється з урахуванням прогнозу несприятливих метеорологічних умов на основі попереджень про можливий шкідливий ріст концентрацій домішок в повітрі з метою його відвернення.

Для Запоріжжя, а також міст Дніпродзержинськ, Донецьк, Кривий Ріг, Маріуполь, Рівне встановлено особливості складання попереджень, а саме – фактичні концентрації однієї або кількох домішок мають бути більше 3 ГДК (попередження І ступеня) або 5 ГДК (попередження ІІ- ІІІ ступеня)». Випадки таких фактичних концентрацій бувають украй рідко, тому система регулювання викидів шкідливих речовин у період несприятливих метеоумов практично не використовувалась.

Таким чином у 2014 році обласний центр з гідрометеорології практично припинив передачу таких попереджень і відповідно заходи щодо зменшення викидів підприємствами не застосовувались.

Після звернення  обласної державної адміністрації  місто Запоріжжя було виключено із цього переліку та розпочато розроблення нової методики з урахуванням особливостей міста Запоріжжя.

На сьогодні нова методика прогнозування рівнів забрудненості атмосферного повітря розроблена. Її випробування та впровадження здійснюється обласним центром з гідрометеорології.

Учасники наради розглянули особливості нової методики; відпрацювали порядок взаємодії між Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Державною екологічною інспекцією у Запорізькій області, обласним центром гідрометеорології, Управлінням з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради, Головним управлінням Держсанепідслужби у Запорізькій області.

Також було вирішено спільно проаналізувати ефективність нової методики, визначити пропозиції та опрацювати з Українським науково-дослідницьким гідрометеорологічним інститутом.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни