Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Пам’ять єднає покоління захисників Батьківщини»

5 травня 2015 - 14:58

«Пам’ять єднає покоління захисників Батьківщини»

Під такою назвою на базі обласного військового комісаріату відбувся урок мужності, присвячений 70-й річниці Перемоги над нацизмом у Європі та вшануванню воїнів – учасників антитерористичної операції на Сході України.

Захід відбувся за участі представників облдержадміністрації, командування облвійськкомату, духовенства, громадських та волонтерських організацій, ветеранів Другої світової війни, особового складу райвійськкоматтів Запоріжжя, військовослужбовців місцевого гарнізону, воїнів – учасників АТО.

Учасники військово-патріотичного заходу насамперед вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх поколінь захисників Батьківщини, які віддали своє життя за світле майбутнє українського народу.

Заступник обласного військового комісара по роботі з особовим складом, полковник Михайло Логвінов зазначив, що історія Другої світової війни – це невичерпне джерело патріотичного і морального виховання нового покоління захисників Української держави.

- Подвиги, здійснені нашими воїнами у роки Другої світової війни, зробили їх героями, а всенародна пам’ять – безсмертними. Спадкоємцями бойових традицій ветеранів війни стали сучасні захисники Батьківщини, які в запеклих боях на Сході країни відстоюють територіальну цілісність держави, демонструючи непохитну мужність, відвагу і героїзм, - зазначив Михайло Логвінов.

Офіцер розповів про приклади мужності і відваги військовослужбовців-запоріжців, які вже не раз продемонстрували свою незламність та бойовий дух  до перемоги.

Начальник управління молоді, фізичної культури та спорту обласної державної адміністрації Наталія Власова також привітала присутніх з 70-ю річницею Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ю річницею завершення Другої світової війни та побажала нових успіхів у ратній службі в ім’я українського народу.

- В умовах збройної агресії Росії проти України ми вшановуємо тих, завдяки кому майорить синьо-жовтий прапор свободи в нашій державі, - наголосила Наталія Власова.

Під час заходу учасники переглянули документальні кадри про події Другої світової війни та запеклих боїв на Сході країни.

Своїми спогадами про воєнні будні і події Другої світової війни, мужність і героїзм солдат і офіцерів поділився  капітан першого рангу у відставці Микола Гречко.

У свою чергу, військовослужбовці-учасники АТО розповіли про події, учасниками яких їм довелося бути під час бойових дій в Донецькій та Луганській областях.

За мужність і героїзм, проявлені під час захисту Батьківщини та з нагоди 70-ї  річниці Перемоги над нацизмом у Європі, ветеранів війни та воїнів-учасників АТО було нагороджено грамотами Запорізького облвійськкомату.

 

         Довідково:

 

Вклад українського народу в перемогу над фашистськими загарбниками, як свідчать факти, був незмірним. Понад 7 млн. бійців і командирів, задіяних у Другій світовій війні, були українцями. Кожен другий з них загинув на радянсько-німецькому фронті. Всього за мужність і відвагу громадяни України отримали 2,5 млн. орденів і медалей із 7 млн. нагород, що були вручені воїнам радянських збройних сил. Героями стали 2072 воїни, тобто 18,2% всіх тих, хто отримав вищу відзнаку СРСР. Для порівняння: росіяни – 71%, білоруси – 3,3%, представники інших національностей – 7,4%. Із 115-ти двічі Героїв Радянського Союзу 35 були українцями або ж вихідцями з України. Серед Героїв Радянського Союзу, які удостоїлися цієї нагороди тричі, – льотчик Іван Кожедуб, також українець. Із 12 міст-героїв  - чотири українські. 207 бійцям і офіцерам за героїзм і мужність, виявлені в боях за визволення міст і сіл Запорізької області, присвоєно високе звання Героя Радянського Союзу, 53 з них – удостоєні цього звання посмертно.

 У боротьбі з російсько-терористичними військами на Сході України своє життя віддали 76 воїнів-запоріжців.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.