Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області завершився двомісячник з охорони водних біоресурсів

3 червня 2015 - 10:03

В області завершився двомісячник з охорони водних біоресурсів

За період з 5 квітня по 1 червня поточного року виявлено 494 порушення правил рибальства (у тому числі грубих – 249 (50%); 153 порушення, пов’язані з незаконним  придбанням чи збутом водних біоресурсів; нараховано збитків на суму 115 тис. грн.; з ознаками злочину викрито 12 правопорушень на суму 67,5 тис. грн.; вилучено 385 одиниць заборонених знарядь лову; затримано 23,447  тонни  водних біоресурсів та 31 плавзасіб. Про це повідомили в управлінні охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Запорізькій області

Для забезпечення ефективного нересту протягом цього періоду здійснювалося цілодобове  чергування на нерестовищах з метою запобігання незаконному вилову водних біоресурсів.

У період заборони також здійснювалися науково-дослідні вилови Інститутом рибного господарства НААН України  у вершині Каховського водосховища в районі с. Біленьке Запорізького району, вилов склав 30 т (переважно  карася (24 т).

Двома риболовними організаціями на Каховському водосховищі  здійснювався  спеціалізований відлов заселених рослиноїдних риб у районі скидного каналу Запорізької ТЕС, приймального ковша каналу продувки Запорізької АЕС (Водянський ковш) та Іванівських кучугур. Вилов на перше червня склав 2,5 т рослиноїдних (93% загального вилову) та інших риб старших вікових груп.

Крім того, забезпечено контроль за підтримкою рівня води та добовими коливаннями. Наразі здійснено наповнення водосховищ майже до нормального підпірного рівня,  добові коливання в Запорізькому водосховищі  - у межах допустимої норми (до 15 см на добу). Умови для нересту є задовільними, відшнурованих водойм, загибелі плідників чи ікри не зафіксовано.

Температура води у водосховищах на сьогодні складає 18 ОС. У Каховському та Запорізькому водосховищах  відбувся нерест  усіх основних видів риб, закінчується  нерест карася, сазана, сома.

У Василівській затоці Каховського водосховища трьома   риболовними організаціями  (ТОВ «Таврія», ФОП Шаповалов С.П, ФОП Марінов С.І) було встановлено  2000 нерестових гнізд. Відмічено два підходи на нерестовища плітки та один підхід ляща. На штучні гнізда відкладено 145 кг ікри  плітки та 20 кг ікри ляща.

У затоках балок Вільна, Дубова та о. Таволжанський  Запорізького водосховища  громадською  організацією «Асоціація рибалок України», Запорізькою обласною організацією УТМР, газетою «Рибацький вісник» та риболовними організаціями  РПП «Рибний», ТОВ «Мрамор-1», ПП «Борисфен-2000» організовано спільні рибоводні пункти по  встановленню 4100  штучних нерестових гнізд. На них  активно, в декілька  підходів, віднерестувала  плітка (відкладено 448 кг ікри)  та окунь (60 кг ікри).

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області