Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Збереження і відтворення родючості земель – наш обов’язок перед майбутніми поколіннями

17 червня 2015 - 10:47

Збереження і відтворення родючості земель – наш обов’язок перед майбутніми поколіннями

Про це у Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухами, що відзначається 17 червня, нагадали запорізькі землевпорядники. За повідомленням Головного управління Держземагентства, в області розораність сільськогосподарських угідь перевищує середній показник по Україні  і становить близько 80%.  Утім, родючість земель неможливо розглядати як раз і назавжди надану їм властивість. Вона суттєво змінюється під впливом різних факторів, серед яких поряд з природними факторами велике значення має вплив господарської діяльності людини: застосування агротехнічних та меліоративних заходів, правил обробітку ґрунтів,  заходів для підтримки та поліпшення балансу поживних речовин у ґрунтах тощо. І саме помилки у веденні сільського господарства – одна з причин опустелювання. 

Зараз у межах області нараховується 1212,7 тис. га еродованих сільськогосподарських угідь (58,1%), з яких рілля складає 1025, 4 тис. га або 57,2% їх загальної кількості. Слабоеродовані землі становлять 685,9 тис. га (32,8%), середньоеродовані – 331,2 (15,9%), сильноеродовані - 195,6 тис. га (9,4%).

У вирішенні питань охорони і відтворення родючості ґрунтів першочергового значення має комплексний підхід  з боку органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади. Фінансовим джерелом для вирішення цих питань є кошти, накопичені від сплати втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва. На сьогодні по області на спецрахунках місцевих, районних та обласної ради загалом накопичено 10,124 млн. грн. коштів, що надійшли в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва. Тож у кожній місцевій та районній радах повинні розуміти важливість використання коштів з цих спецрахунків за їх прямим цільовим призначенням.

 

Довідково:

За кількістю чорноземів Україна є найбільшою в світі, їх площа налічує 28 млн. га.

Загальна площа земель в Україні становить 60,4 млн. га. З них  70% - 42,4 млн. га – землі сільськогосподарського призначення, з яких щорічно обробляється понад 32 млн. га. Для порівняння: у Польщі під сільгоспвиробництво задіяні  14 млн. га, в Німеччині – 12 млн. га, в Румунії – 9 млн. га.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.