Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Про поточні результати децентралізації в Запорізький області – в бліц-інтерв’ю керівника Офісу Реформ Олександра Свистуна

17 червня 2015 - 17:10

Олександре Івановичу, не будемо приховувати: на початку реформа на Запоріжжі проводилася зі скрипом. Яка ситуація нині?

- За місяць роботи можу сказати: спочатку несприйняття реформи було значним.  Зараз ситуація змінюється: люди почали говорити про реформу, з кожним днем все більша кількість людей має відношення до цієї реформи. Представники громад активно спілкуються між собою. Звичайно, хотілося б мати кращий результат. Але головне, що ми здійняли цю хвилю зацікавленості громад. Можемо говорити про те, що запоріжці беруть активну участь в процесі реформування влади.

Нагадайте, будь ласка, ті «плюси», які отримають громади від децентралізації?

- Мова йде, в першу чергу, про фінансовий ресурс і про повноваження, які делегуються громадам. А це – повноваження міст обласного значення. Кожна громада отримає досить широкий спектр повноважень. І, звичайно, відповідальність. Про це потрібно говорити. І представники громад повинні про це пам’ятати.

Основний податок в рамках цієї реформи – це 60% з податку фізичних осіб, який залишиться на місцях і надходитиме до місцевого бюджету. Залишаються субвенції – освітня і на охорону здоров’я. Більше того, готуються зміни до Бюджетного Кодексу, відповідно до яких до юрисдикції рад передається право розпоряджатися і використовувати землі не лише в межах населеного пункту, а й за його межами.

Олександре Івановичу, підходить до кінця термін надання пропозицій від районів області щодо об’єднання в спроможні територіальні громади. Пропозиції є?

- Звичайно. Кожен з районів проявив достатньо високий рівень активності. Сьогодні Запорізький Офіс реформ завалений офіційними протоколами, які ми обробляємо і аналізуємо.

За якими принципами Офіс реформ оцінює ці пропозиції?

- Найголовнішими критеріями нашої оцінки є економічна ефективність. Оскільки головна мета даної реформи – створення спроможних територіальних громад, які за рахунок власних ресурсів будуть виконувати завдання місцевого значення і брати на себе повноваження, передбачені для місцевого самоврядування.

 

Чи продовжується робота з громадами?

- Запорізький Офіс Реформ започаткував пілотний проект, визначивши чотири райони, які в тій чи іншій мірі виявили бажання та ініціативу об’єднуватися. Приміром, відбулась зустріч з Комишуваськоюгромадою, що в Оріхівському районі. Звичайно, є багато питань, є багато сумнівів. Головне, що турбує представників громад: чи потрібне об’єднання саме зараз. Можливо, потрібен час, можливо, потрібно більше зробити з точки зору вдосконалення чинного законодавства, яке передбачає дана реформа. Такі ж зустрічі вже відбулись або заплановані в Василівському, Запорізькому та Якимівському районах.

Паралельно ми виїжджаємо на запрошення громад інших районів регіону. Крім того, експерти Запорізького Офісу Реформ беруть участь у засіданнях робочих груп з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад при райдержадміністраціях. Є певні позитивні результати у Куйбишевському районі, який запропонував обласній держадміністрації та Офісу Реформ два варіанти об’єднання громад. Поряд з  позитивними сигналами є й інші приклади. До прикладу, в Гуляйпільському районі за результатами засідань робочої групи дійшли висновку, що їм об’єднання не потрібно, що вони залишаються осторонь цієї реформи.

Чи відчуваєте ви підтримку з боку громадськості?

- Ми, Офіс Реформ, обласна держадміністрація, обласна рада,  навіть докладаючи титанічних зусиль, не зрушимо цю роботу без участі громад і громадськості. На даному етапі підтримка і енергія громадських діячів є суттєвою.

 

Прес-центр Офісу Реформ 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни