Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Локомотивами децентралізації в Запорізькій області є молоді сільські і селищні голови

25 червня 2015 - 12:09

Локомотивами децентралізації в Запорізькій області є молоді сільські і селищні голови

Впровадження надзвичайно важливої для кожної території реформи з децентралізації влади вимагає освічених, добре обізнаних на законодавстві, компетентних і авторитетних кадрів. Про це директор Офісу Реформ в Запорізькій області Олександр Свистун напередодні мав розмову з мешканцями Розівського району.

За його словами, підвищити освітній рівень місцевих керівників та ентузіастів, готових долучитися до реформування місцевого самоврядування, покликаний навчальний модуль «Реформування місцевого самоврядування та децентралізація влади». Сьогодні розробкою дистанційного курсу спільними зусиллями займаються Дніпропетровський регіональний інститут державного управління при Президентові України, Запорізька облдержадміністрацієя та Офіс Реформ в Запорізькій області.

«Наше завдання – дати необхідні знання всім, хто не боїться працювати і втілювати в життя зміни на краще. Децентралізаційні процеси в Україні – це безмежне джерело можливостей для молоді, особливо для сільської молоді», - зауважив керівник Офісу Реформ в Запорізькій області.

На переконання Олександра Свистуна, об`єднання в спроможні, тобто самодостатні і економічно мотивовані громади, стануть стимулом для молодих мешканців не шукати кращої долі по всіх усюдах, а залишатися на малій Батьківщині, розвивати її потенціал.

- Не секрет, що за останні роки з мапи України зникло кілька сотень сіл. Села вмирають тому, що молодь шукає будь-яких можливостей покинути батьківську хату, рідне село і влаштуватися на роботу в найближчому місті, а то й за кордоном. Мета реформи - зробити кожне село комфортним місцем проживання, справді найріднішим і найкращим місцем на землі, - підкреслив Олександр Свистун.

До того ж, як свідчить досвід спілкування з громадами, ті сільські та селищні ради, які очолюють молоді керівники, більш відкриті для змін.

- Немає нічого дивного, що досвідчені сільські голови, які вже пережили кілька невдалих спроб переформатувати стосунки між центром і територіями, з острахом ставляться до реформи. Натомість молоді керівники, які вже встигли перейнятися проблемами громад та вивчити переваги реформи, є локомотивами децентралізації, - зауважив Олександр Свистун і навів для прикладу голів Новоалександрівської, Григорівської, Кушугумської та інших сільських рад.

 

Прес-центр Офісу Реформ

Читайте також

На світанку росіяни підступно атакували Запоріжжя ракетами – пошкоджено квартири та авто цивільних мешканців

Запорізькі спортсмени готуються до літньої Олімпіади-2024

Згадати минуле заради майбутнього: в Запоріжжі вшанували пам'ять героїв Другої світової війни

«Ми повинні пам’ятати мету нашого приїзду на кладовища»: представники церкви про поминальні дні

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади