Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Область урочисто відзначає 19-ту річницю Конституції України

25 червня 2015 - 15:54

Урочисті заходи, присвячені Основному закону країни, що вже 19 років визначає її незворотній рух та  прагнення до побудови демократичної та правової держави, розпочалися на площі біля облдержадміністрації. Тут зібралися керівники області, міст і районів, представники підприємств та установ, місцевих організацій політичних партій, громадськості. Вони вшанували пам'ять тих, хто поклав своє життя за незалежність Держави, прагнення її громадян до волі, європейських цінностей, заради щасливого майбутнього наступних поколінь українців. Учасники заходу поклали квіти до пам’ятного знака на честь Героїв Української революції гідності, серед яких двоє запоріжців -Сергій Синенко і Василь Сергієнко.

Живих та загиблих героїв, які відстоювали територіальну цілісність та протистояли російській агресії на Сході України, було вшановано також під час урочистих зборів, присвячених 19-й річниці Конституції України. Жителів області, які безпосередньо брали участь у антитерористичній операції  відзначено державними нагородами, двох героїв - П. Ушакова (Вільнянський район) та В.Ільїна (Чернігівський район) -  нагороджено посмертно, нагороди отримали їх батьки.

Відкриваючи урочистості з нагоди Дня Конституції, голова облдержадміністрації Григорій Самардак зазначив, що саме 28 червня, 19 років тому, був закладений фундамент подальшого розвитку України.

- Незважаючи на складні економічні процеси, на війну на Сході, Україна впевнено крокує шляхом реформ. Перетворення спрямовані на розвиток держави та поліпшення життя кожного українця. Саме тому вимоги часу потребують внесення змін до Основного закону. Нині Конституція переживає складний період удосконалення. У нас з’явилася унікальна можливість спільними зусиллями зробити Конституцію основою нашого життя, - підкреслив очільник області.

Серед змін, що наразі відбуваються в державі, найважливішою Григорій Самардак назвав реформу децентралізації.

- Петро Порошенко став першим в історії України керівником держави, який готовий віддати свої повноваження громадам на місцях. Завдяки змінам до Конституції та реформам більше прав отримає не Президент, не Прем’єр-міністр або парламент, а носій влади – народ України, - наголосив голова ОДА.

Він також нагадав, що Конституція починається з кожного з нас та побажав миру, добра і злагоди.

З прийдешнім святом  привітав учасників урочистих зборів народний депутат України першого скликання, активний учасник конституційного процесу 1990-1994 років Олександр Білоусенко. Він зробив цікавий екскурс у часи, коли народжувалася сучасна незалежна Україна та закладалися правові засади її подальшого розвитку. Він також упевнений, що Конституція потребує змін, які продиктовані самим життям, але звертаючись до чинних народних депутатів, наказав, змінюючи Конституцію, ставитися до неї, «як до улюбленої дитини, як до коханої дружини», не допускати насилля над законністю.

Учасників  зборів також привітали перший заступник голови обласної ради Світлана Абдурахманова,  народний депутат Ігор Артюшенко, доктор юридичних наук, професор Тетяна Коломієць, воїн-«кіборг», учасник оборони Донецького аеропорту, голова консультативної ради ветеранів Антитерористичної операції при облдержадміністрації В’ячеслав Зайцев та військовий комісар Олександр Біда.

З нагоди Дня Конституції також були вручені державні нагороди, відзнаки облдержадміністрації та цінні подарунки, подяки Міністерства оборони України.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів